Hlavní obsah

Přestože stoupá výskyt rakoviny hlavy a krku, lidé neznají rizika

Novinky, das

Celosvětově stoupá výskyt rakoviny hlavy a krku. V současnosti postihuje v Evropě 143 000 lidí a každoročně zapříčiní úmrtí 68 000 Evropanů. Přesto podle průzkumu „About Face“ prováděného v sedmi evropských zemích, téměř 75 % dotázaných neznalo termín „karcinom hlavy a krku“. Což je velmi nebezpečné jelikož lidi podceňují příznaky a vyhledávají lékaře velmi pozdě.

Foto: Profimedia.cz

Mezi časté příznaky rakoviny hlavy a krku patří i trvale ucpaný nos...

Článek

"Zabývám se nádory hlavy a krku již značnou dobu. Ve více než padesáti procentech případů přijdou pacienti na odborné pracoviště až s místně pokročilým nádorem. A to i přesto, že jsou tyto nádory dobře vyšetřitelné a mají specifické příznaky.

Z toho vyplývá, že rizikové faktory a příznaky tohoto onemocnění nejsou veřejnosti dostatečně známy a jsou podceňovány. Nezbývá nic jiného než veřejnost opakovaně informovat a varovat,“ vysvětluje primář Zdeněk Mechl z  Kliniky otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně.

Vyšší úmrtnost než jiné nádory

Karcinom hlavy a krku vychází z epiteliálních buněk rtů, dutiny ústní, nosu, vedlejších nosních dutin, hltanu, hrtanu, slinných žláz a místní lymfatické tkáně. Bohužel toto onemocnění je spojeno s vysokou úmrtností a vyšším poměrem úmrtí k celkovému počtu nemocných než u karcinomu prsu, děložního hrdla nebo maligního melanomu.

Onemocnění se nejčastěji projevuje velmi banálně. Lidé je často zaměňují s běžným nachlazením či alergiemi.

„Mé onemocnění začalo obyčejným škrábáním v krku, stejným jako při nachlazení. Nepatřím do žádné rizikové skupiny, nekouřím a nepiji nadměrně alkohol. Proto nebyla choroba rozpoznána včas a karcinom se šířil bez varujících příznaků až do doby, kdy bylo příliš pozdě,“ svěřil se svou zkušeností jeden z pacientů.

Mezi velmi obvyklé příznaky patří bulky na krku, bolest při polykání, chrapot/změny hlasu, trvale ucpaný nos či bolest v uchu.

Velmi úspěšná biologická léčba

Léčba karcinomu hlavy a krku závisí na stádiu a lokalizaci choroby i celkovém stavu pacienta. Nemocný je léčen kombinací různých postupů zahrnujících chirurgické odstranění nádoru. U těch, u nichž není operační vyjmutí nádoru možné, se používá radioterapie buď samotná, nebo v kombinaci s chemoterapií, případně s novou cílenou biologickou léčbou, která ničí nádorové buňky.

"K léčbě opakujícího se onemocnění, nebo když se vytvořily metastázy, máme k dispozici několik terapeutických postupů, a to včetně biologické léčby v kombinaci s chemoterapií zahrnující platinu. Tato možnost byla schválena a doporučena Evropskou lékovou agenturou v listopadu loňského roku.

Biologická léčba představuje po třiceti letech výzkumů první výrazný průlom v terapii tohoto onemocnění a pacientům přináší prodloužení doby přežití," dodává Mechl.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám