Hlavní obsah

Přemýšlíte nad vším až moc? Víme, jaký to má dopad na vaše tělo

Novinky, lin

„Overthinking“ je fenomén dnešní doby. O co se vlastně jedná? Ve zkratce o přehnané přemítání a přemýšlení nad problémy, ale i běžnými věcmi. Co tento stav dělá s tělem a jak své myšlenkové pochody kontrolovat?

Foto: Profimedia.cz

Myšlenky nás často zcela ovládají.

Článek

Přílišné přemýšlení se řadí k syndromu dnešní uspěchané doby. Může se projevovat v různé míře. Pokud ale dojde do krajnosti, dokáže člověka pořádně ovlivnit. Jak poznáte, že se to týká i vás?

Máte menší sklon konat

Přehnaným přemýšlením vytváříte tolik možností a scénářů, že je nakonec dost možné, že nebudete schopni učinit konečné rozhodnutí a dojde k tzv. analýzové paralýze.

„Můžete také uvíznout v potenciálních důsledcích, které se ani nemusejí stát,“ říká ředitelka Yale Stress Center Rajita Sinhaová pro Huffington Post.

Jste méně kreativní

Studie z Velké Británie ukázala, že když jsou některé části vašeho mozku a kognitivních procesů tiché, začnete být více kreativní. Ačkoliv by se mohlo zdát, že přemýšlení ve velké míře může vést k novým nápadům a řešením, opak je pravdou.

Jakýkoli extrém zkrátka škodí a při přehnaném přemýšlení může dojít k tomu, že se vaše hlava neustálým řešením vyčerpá a začne stagnovat nebo vymýšlet hlouposti.

Syndrom vyhoření zažívá každý pátý Čech

Domácí

Potíže s únavou

Potíže s únavou jsou klasickým syndromem přehnaného přemýšlení. Váš mozek totiž tvoří tolik různých myšlenek a scénářů, které ve skutečnosti nevedou k ničemu produktivnímu, že se začne vyčerpávat.

„Duševní energie bez jakéhokoli fyzického odtoku může způsobit únavu a pocit vyčerpání,“ souhlasí David Spiegel, ředitel Center on Stress and Health ve Stanfordu.

Navíc, když přemýšlíme a stresujeme se, naše těla produkují kortizol, což je stresový hormon. V průběhu času pak může toto neustálé uvolňování kortizolu vyčerpávat a způsobit vyhoření.

Nespavost  

Doménou „overthinkerů” jsou potíže se spánkem a usínáním. Aby člověk dokázal usnout, musí se dostat do klidového stavu, a to nejen fyzicky, ale také psychicky. Srdeční frekvence musí klesnout, stejně jako krevní tlak i frekvence dýchání.

Pokud se ale před spaním vystavujete nadměrnému přemýšlení, je dost možné, že si myšlenky rozvíříte natolik, že vaše tělo zkrátka odmítne spát a vy uvíznete v nepříjemném stavu vyčerpání a spánkové deprivace. To vede k tomu, že následující den máte méně energie i pohybu a dostáváte se do začarovaného kruhu.

Nedostatek spánku výrazně zhoršuje emoční stres

Zdraví

Jak se zbavit nadměrného přemýšlení?

Prvním důležitým krokem je uvědomit si, že jste takzvaný overthinker. Dále je nutné si najít aktivitu nebo činnost, která vás od myšlenek odvede. Zkuste do svého dne například zařadit nový druh sportu, kterým může být jóga nebo třeba běh. Skvělým nástrojem, jak ovládnout své myšlenky, je také meditace.

Dalším tipem od odborníků je napsat si před spaním seznam věcí, které vám dělají starosti, s tím, že se k nim vrátíte až následující den. Pomáhá také, když se o své myšlenky podělíte s kamarády, partnerem nebo třeba i terapeutem.

Reklama

Související témata:

Související články

Syndrom vyhoření zažívá každý pátý Čech

Apatie, pocity zbytečnosti, únavy, ztráty perspektivy nemusejí ve skutečnosti být výkyvy nálady či únava. Může se jednat o příznaky syndromu vyhoření, prostě...

Jak se liší dispozice žen a mužů k pohybu

Rozdělování sportů na mužské a ženské může dnes leckomu připadat jako přežitek. Navíc třeba kulturistky nebo zápasnice a muži jogíni či tanečníci nejsou žádnou...

Výběr článků

Načítám