Hlavní obsah

Přelomová léčba pomáhá nemocným s diabetickou neuropatií

Novinky, das

Přes dvě stovky pacientů trpících diabetickou neuropatií podstoupily v posledních dvou letech speciální přelomovou terapii v pražském MDM Centru. Jedná se o metodu mesodiencefalické modulace, což je fyzikální léčba, která upravuje a harmonizuje poruchy způsobené funkčními i orgánovými chorobami. Více než 85 procent pacientů uvádí, že jim terapie, na rozdíl od léků, pomohla odstranit silné bolesti.

Foto: Právo

Potíže nemocných při diabetické neuropatii mívají různý charakter.

Článek

V praxi se tak potvrdily výsledky klinických zkoušek, které proběhly v roce 2006 ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové a v roce 2010 na pracovišti prof. Milana Kvapila, přednosty Interní kliniky Fakultní nemocnice v Motole.

"Terapie MDM je v diabetologii zlomová, jelikož, na rozdíl od silných léků, nemá vedlejší účinky a nemocní cítí skutečnou úlevu. Proto se i do centra vracejí k opakování procedur," vysvětluje lékařka MUDr. Dagmar Bartášková z Diabetologické a podiatrické ambulance Milan Kvapil, kde se pražské MDM Centrum nachází.

Její slova potvrzuje i jeden z pacientů, šestapadesátiletý Daniel Podroužek z Prahy. „Už několik let trpím na silné bolesti v nohách kvůli cukrovce druhého typu. Byly dny, kdy jsem musel skončit v práci a nebyl jsem ani schopný odjet domů autem. Po deseti dnech absolvování terapie MDM se bolesti o polovinu zmírnily. Po následných aplikacích se mi ještě více ulevilo. Dříve jsem jezdil do lázní a pobyt tam neměl téměř žádný efekt. Tato terapie mně pomohla do týdne.“

Potíže nemocných při diabetické neuropatii mívají různý charakter, nejčastěji pacienty trápí bolesti nohou, silné křeče, nespavost nebo otevřené rány na nohou, které mohou vést až k amputacím.

Další využití terapie MDM

V současné době probíhá ověřování možností použití metody při léčbě těžce hojitelných ran, chronických nenádorových bolestí a erektilních dysfunkcí. Jedním z cílů je například potvrdit vliv terapie na léčbu takzvané diabetické nohy. Tímto poškozením trpí v Česku přes třicet tisíc osob. Téměř dvaceti procentům postižených lidí hrozí amputace dolní končetiny.

„Ve zlínském MDM Centru nyní probíhá ověřovací studie vlivu terapie MDM na léčbu chronických ran. Byli vybráni pacienti s ulceracemi dolních končetin, které se dlouhodobě standardními postupy nedařilo zhojit, nebo již byli pro nezhojitelnost indikováni k amputaci končetiny. První výsledky jsou velmi nadějné. Z třinácti dosud léčených pacientů musela být amputace provedena pouze ve dvou případech,“ říká MUDr. Emil Záhumenský, přední český diabetolog a podiatr.

V České republice je diabetikům k dispozici devět MDM Center v Praze, Brně, Plzni, Ostravě, Zlíně, Sedlčanech, Mariánských lázních, Novém Městě na Moravě a v Hradci Králové.

Více informací o metodě naleznete na www.mdmcentrum.com.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám