Hlavní obsah

Poznámky psané rukou jsou z pohledu učení mnohem efektivnější

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počítače a mobily se staly nedílnou součástí našich životů. Kromě práce a sledování internetu je také mnozí využívají k zaznamenávání svého kalendáře či zapisování poznámek. Pro mnoho lidí je to mnohem jednodušší a rychlejší, což potvrzují i odborníci. Ovšem z pohledu mozkových funkcí a paměti je mnohem lepší si alespoň k zapisování poznámek uchovat tužku a papír.

Foto: Profimedia.cz

Když použijete pero a papír, zpracujete informaci hlouběji.

Článek

Doslovné zapisování textu na klávesnici zahrnuje mělčí formu kognitivního zpracovávání. Můžete dokonce zapisovat text slovo od slova, aniž byste museli myslet na obsah textu, pokud budete chtít.

Ale když použijete pero a papír, zpracujete informaci hlouběji, protože pravděpodobně nedokážete zapsat všechno. Díky tomu si věci nejen dobře zapamatujete, ale dokážete i lépe vysvětlit koncepty daných informací.

Další výhodou použití pera a papíru je to, že se můžete velmi rychle orientovat na stránce, zakroužkovávat si, podtrhávat části textu nebo připisovat další informace na okraj.

Proč nemůžeme věřit vlastní paměti

Zdraví

Rukou psané poznámky pomáhají k lepšímu pochopení a zapamatování

Odborníci z americké Princetonské univerzity provedli experiment na svých studentech, kteří se zúčastnili konference TED, z níž si měli dělat poznámky. Polovina z nich dostala laptopy, druhá část dostala zápisník a pero.

Studenti používající klávesnici častěji zapisovali doslovný projev přednášejícího, zatímco studenti píšící pomaleji rukou neměli jinou možnost, než pracovat s informacemi a vybírat z nich to nejdůležitější.

Následně dostali studenti inteligenční testy, aby odvedly jejich pozornost od právě zapsaného textu, poté měli odpovídat na otázky týkající se přednášky.

Pokud šlo o zapamatování faktů, nezáleželo na tom, kterou metodu pořizování poznámek použili. Ale když dostali otázky, v nichž bylo potřeba vysvětlit koncepty zahrnuté v přednášce, studenti pořizující si poznámky psané rukou na tom byli lépe.

Mozková mlha neboli zamlžení mysli může jednou za čas potrápit každého

Zdraví

Tým zajímalo, zda problémem není samotné používání laptopu - a ne zapisování doslovného textu. Proto následně odborníci provedli podobný pokus, při němž studenty výslovně varovali, aby nezapisovali přednášený text doslova.

Navzdory tomuto varování analýza poznámek zjistila, že studenti používající laptopy stále pořizovali více doslovných zápisů a stále nedokázali zodpovědět konceptuální otázky tak dobře jako ti, kteří si dělali poznámky rukou.

Zajímavé také bylo, že při testu týden po konferenci, kdy si každý student mohl důkladně prostudovat své poznámky, byli úspěšnější opět studenti mající poznámky napsané rukou. Podle odborníků je to dáno tím, že když si vědomě zpracováváte materiál při jeho sumarizaci v rukou psaných zápiscích, pomáhá to lepšímu pochopení i zapamatování.

Reklama

Související články

Devět bylin pro lepší paměť a dobrou náladu

Jaro je ještě daleko a zima přitom už trvá dlouho. Není divu, že řada z nás cítí, že by to chtělo nějakou vzpruhu. Příroda nám naštěstí nabízí řadu prostředků,...

Výběr článků

Načítám