Hlavní obsah

Pouhým pohledem do očí lze zjistit IQ jedince a kondici mozku

Při vyšetření zraku lze zjistit mnohem víc než jen kvalitu vidění. Například při pohledu na sítnici v oku může lékař údajně odhadnout IQ svého klienta a také zdraví jeho mozku. Podle psychoneurologů z USA totiž síla cévek v sítnici odpovídá kondici mozku a inteligenci.

Foto: Archiv, Právo

Oko je obecně považováno za nejcennější lidský orgán.

Článek

„Vědci zjistili, že lidé se širšími cévami v sítnici mají horší výsledky v testech IQ ve středním věku,“ uvedla televize Fox News.

Výzkumem souvislostí mezi kondicí mozku, inteligencí a sílou cévek v sítnici se zabýval profesor Idan Shalev z Duke University. Podle něj ovlivňují negativně kondici mozku a sílu cévek kouření, diabetes a horší socioekonomický status. „Protože cévky v sítnici se tvoří ze stejných buněk jako cévky v mozku, tvar a kondice cévek v oku zřejmě odpovídá stavu a kondici cévek v mozku,“ tvrdí Shalev.

Podle jeho výzkumů zdraví a kondice očí odpovídají zdraví a kondici mozku. Horší stav cévek v sítnici ale nemusí znamenat horší vidění. A tak člověk s perfektním zrakem může mít snížené IQ a horší kondici mozku. Pohledem na sítnici lze ale toto velmi rychle a efektivně určit.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám