Hlavní obsah

Poruchy štítné žlázy se nevyplácí podceňovat

Novinky, das

Štítná žláza je žláza s vnitřní sekrecí, která produkuje velké množství hormonů, které zasahují do všech metabolických dějů a působí na funkci všech vnitřních orgánů. Pokud tedy nefunguje dobře a produkuje hormonů málo, či naopak hodně, může velmi negativně ovlivnit celkový zdravotní stav jedince.

Foto: Profimedia.cz

Lidé často podceňují příznaky poruch štítné žlázy a nemoc neléčí.

Článek

Snížená funkce štítné žlázy, tzv. hypotyreóza, nebo naopak zvýšená (hypertyreóza) postihne v průběhu života až 10 % populace. Polovina lidí ale podceňuje příznaky a nemoc neléčí, přičemž i zde platí, že když se nemoc odhalí včas, většinou je dobře léčitelná a nezanechává žádné trvalé následky.

Funkce žlázy je výrazně závislá na zevním prostředí, konktrétně na dodávce jódu, díky kterému poté vyrábí hormon tyroxin.

„Kromě nedostatku či nadměrného přísunu jódu ovlivňuje funkci štítné žlázy i dědičnost, stres, předchozí léčba zářením a užívání některých léků, včetně tzv. biologické léčby. Průběh a prognóza některých poruch jsou přitom výrazně horší u kuřáků,” upozorňuje docent Jan Jiskra z České endokrinologické společnosti ČLS JEP.

Jste stále unavená? Na vině může být vážná nemoc

Zdraví

Snížená funkce štítné žlázy

Hypotyreóza může být vrozená, nebo získaná. Mezi hlavní příznaky onemocnění patří zimomřivost, ospalost, přibývání na váze, otoky na kůži, vypadávání vlasů, zácpa či pokles libida.

Snížená funkce štítné žlázy může stát i za poruchami menstruačního cyklu, potraty a problémy s otěhotněním. Způsobuje také zvyšování hladiny cholesterolu, která vede k vážným kardiovaskulárním chorobám.

Hormony štítné žlázy také přímo ovlivňují vývoj nervové soustavy dítěte během těhotenství. Neléčená hypotyreóza může způsobit poruchy vývoje nervové soustavy plodu a vést k jeho poškození. Následkem pak může být poškození psychomotorického vývoje.

K rozpoznání snížené činnosti štítné žlázy slouží dotazník s příznaky hypotyreózy:

  • Většinu času se cítím unavený/á, mám málo energie a slabou výdrž.
  • Nemůžu jasně přemýšlet, obtížně se koncentruji a mám slabou paměť.
  • Mám potíže s činností střev, často trpím zácpou.
  • Přibral/a jsem, ačkoliv dodržuji zásady zdravého životního stylu (vyvážená strava, pohyb).
  • Pokožku a vlasy mám suché, bledé a nezdravé, nehty se mi lámou.
  • Většinu času je mi zima, i když se ostatní lidé cítí pohodlně.
  • Často mám negativní myšlenky a trpím depresemi.
  • Moje reflexy a pohyby jsou zpomalené.
  • Zvýšil se mi krevní tlak a mám pomalý tep.
  • Zvýšila se mi hladina cholesterolu.
  • Mám sucho v krku a chraptím.
  • Často cítím mravenčení v končetinách.
  • Zhoršil se mi sluch.

Zvýšená funkce štítné žlázy

Hypertyreóza je méně častá než hypotyreóza a vzniká při zvýšeném uvolňování hormonů štítné žlázy do krve. Jejími příznaky jsou hubnutí, horké pocení, nespavost, nesnášenlivost tepla, nervozita, vypadávání vlasů, vypouklé oči a zrychlená srdeční činnost.

Může vést také k osteoporóze (úbytku kostní hmoty), ke snížené fyzické výkonnosti a dušnosti. Nemocného může trápit i svalová únava, rychlá srdeční akce projevující se bušením srdce a celkovým vnitřním neklidem.

Velké problémy s malou štítnou žlázou

Zdraví

Skutečný problém odhalí krevní test

Problémy s funkcí štítné žlázy lze potvrdit jednak pomocí domácího testu, pak také pomocí krevních testů, jež jsou hrazeny zdravotní pojišťovnou a jsou přesnější.

Pro ověření správné funkce štítné žlázy se vyšetřují tři základní parametry. První testovanou látkou je TSH, což je hormon, který řídí její činnost. Druhý je thyroxin, vlastní hormon štítné žlázy, který v organismu kontroluje výdej energie.

„Hladina TSH je nejcitlivější identifikační známkou funkce štítné žlázy. I mírné zvýšení či snížení tohoto parametru značí poruchu štítné žlázy, i když je hladina hormonu thyroxinu ve zdravé normě,“ vysvětluje lékařka Kateřina Pinterová ze společnosti Synlab.

Velmi důležitá je také znalost hladiny Anti TPO autoprotilátek proti enzymu štítné žlázy. Pozitivní nález této protilátky znamená autoimunitní reakci organismu proti vlastní štítné žláze. Přítomnost autoprotilátek nemusí být nutně provázena sníženou funkcí žlázy, ta je ale dříve nebo později výsledkem jejich výskytu.

Účinná léčba

Poruchy štítné žlázy jsou dobře léčitelné, v některých případech je však nutná doživotní regulace tvorby hormonů, nebo je nutné její chirurgické odstranění, což s sebou opět přináší potřebu doživotní náhrady chybějícího hormonu thyroxinu.

Pokud se onemocnění odhalí včas a je správně léčeno, nezanechává žádné následky. Dochází ke kompletní úpravě všech příznaků a pacient žije plnohodnotný život.

Hormony, které řídí metabolismus a ovlivňují většinu tkání a orgánů v těle

Zdraví

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám