Hlavní obsah

Podle vědců většině lidí šest hodin spánku denně prostě nestačí

San Francisko

Přestože mnozí workoholici tvrdí, že jim stačí šest hodin spánku i méně, lékaři tento nesmysl vědecky vyvrací. Jen tři procenta populace nesou ve své genetické výbavě mutaci, která jim skutečně umožňuje spát „zdravě“ jen šest hodin denně. Ale pro 97 procent lidí je takto dlouhý noční odpočinek zdraví škodlivý.

Foto: Profimedia.cz

Šest hodin spánku je pro většinu lidí nedostačující a navíc i zdraví škodlivé.

Článek

Zdravotní důsledky spánkové deprivace jsou přitom velmi vážné, varuje prezidentka Americké akademie spánkové medicíny Clete Kushidová.

Minimálně osm hodin spánku

Mutace genu DEC2 byla objevena neurology v Kalifornii u dcery a matky. Tato genetická výbava umožňuje oběma ženám, aby se po šesti hodinách spánku cítily plně revitalizované a odpočaté. Mutaci DEC2 mají v populaci ale jen asi tři procenta lidí. Pro 97 procent lidí platí minimum spánku osm až osm a půl hodiny a jsou mezi nimi také lidé, kteří potřebují spánku ještě více.

Dlouhodobá spánková deprivace vyvolává psychické poruchy, deprese, ale také chronické choroby fyzického těla a může dokonce vyvolat vleklá onemocnění srdce a také rakovinu.

Reklama

Související témata:

Související články

Nejlépe se spí vdaným a zadaným ženám

Nemůžete večer usnout, nebo se v noci často budíte? Pak byste si měla nejspíše měla najít přítele či partnera. Podle nejnovějšího průzkumu mají totiž ženy...

Výběr článků

Načítám