Hlavní obsah

Počet HIV pozitivních lidí v ČR stoupá

Novinky, ema

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před šesti lety bylo v České republice o 1000 HIV pozitivních osob méně než dnes. V současné době je na našem území zhruba 2567 HIV pozitivních osob, z toho 450 z nich onemocnělo AIDS. Celkem je na světě odhadem na 97 miliónů HIV pozitivních lidí. A jejich počty stoupají.

Foto: Profimedia.cz

Nejvíce HIV pozitivních pacientů představují muži.

Článek

„Prevence HIV/AIDS byla v posledních letech podceňována, proto ministerstvo zdravotnictví pracuje na nápravě situace a věnuje prevenci maximální pozornost,” uvedl ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček.

Dle jeho slov se navyšují dotace na programy pracující s touto problematikou, a to jak pro veřejné, tak i neziskové organizace.

„V minulých letech šly na prevenci necelé tři milióny korun, letos jsme uvolnili na aktivity proti šíření HIV více než 11 miliónů a příští rok už půjde o téměř 19 miliónů korun.”

HIV se dá poznat i z kožních projevů

Mnoho pracovišť vyšetřuje podezření na smrtelný vir nejen krevními testy. Zaměřují se i na typické a doprovodné projevy nemoci.

„O přítomnosti viru HIV mohou svědčit i typické kožní projevy, jako je například seboroická dermatitida a další. Proto kromě klasického krevního vyšetření (odběru) zkoumáme i změny na kůži,” uvedl přednosta dermatovenerologické kliniky profesor Petr Arenberger.

Nejvíce je nakažených mužů
Více než 90 % nakažených představují muži. Ve 3/4 případů došlo k přenosu homosexuálním nebo bisexuálním pohlavním stykem. Jen jedno procento přenosu infekce bylo zaznamenáno prostřednictvím injekční aplikace drog.

Bezplatné testování HIV

Od 20. do 27. listopadu probíhá Evropský týden testování HIV. Tato akce předchází 1. prosinci, který je znám jako Světový den boje proti AIDS. Zapojí se do něj mnoho státních, neziskových i soukromých organizací, které budou testovat nejen HIV, ale i žloutenku typu B a C.

„Nejvíce testovacích míst bude v Praze a Ústeckém kraji. Jejich seznam naleznete na www.prevencehiv.cz. Všechna testování budou samozřejmě bezplatná,” říká hlavní hygienik ČR Vladimír Valenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám