Hlavní obsah

Pocení nohou spolehlivě zabrání spreje

Právo, KI

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČR

Nikdo nemusí být v rozpacích pokaždé, když si na návštěvě u přátel zouvá v předsíni boty. Je zbytečné stydět se za své nohy a za zápach, který po celodenním nošení bot vydávají. To je problém, se kterým se potýká čtyřicet procent populace.

Foto: Jiří Smutný

Přednáškový sál v rajhradské knihovně

Článek

Na vině jsou potní žlázy. Největším zdrojem vlhkosti je totiž ploska nohy, která má až čtyři sta potních žláz na jednom centimetru čtverečném.

Víte ale, že nám boty i chodidla mohou přesto celý den vonět od špičky až po paty? Vyřešit tento problém pomohou spreje. Některé mají dokonce dvojitý systém rozprašování, a tak ve vteřině ošetří celý vnitřek boty a dalších čtyřiadvacet hodin se z nich místo odéru zapařených chodidel bude linout pouze vůně čistoty.

Nezbytná prevence

nosíme prodyšné boty,

doma chodíme bosi, aby se kůže provětrala,

v létě dáme přednost sandálům,

po každém mytí nohou používáme antiperspirant,

speciální deodorantní spreje dopřejeme i obuvi.

Nestačí ale používat pouze sprej, je třeba o nohy také správně pečovat. Mezi osvědčené prostředky patří kromě sprejů na obuv a chodidla také bylinné nebo octové koupele, speciální zásypy na chodidla či mastičky proti plísním. Pokud ale potíže nevyřeší, je nezbytné navštívit lékaře.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám