Hlavní obsah

Po záchvatu v těhotenství ztratila paměť, manžel jí připravil krásný dárek

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Američance Camre Curtoové a jejímu manželovi Stevovi se před sedmi lety narodil syn Gavin. Bohužel Camre si nic z toho nepamatuje - neví, jak se s manželem seznámili, nepamatuje si porod, jak se starala o syna. Právě při porodu totiž prodělala záchvat, který ji následně připravil o krátkodobou i dlouhodobou paměť. Manžel jí o zásadních momentech jejich života sepsal knihu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Camre během těhotenství netrpěla žádnými zásadními potížemi. Až do třetího trimestru, kdy začala často a poměrně pravidelně zvracet.

Když byla ve 33. týdnu těhotenství, začala ji trápit bolest v krku, otok a potíže s dýcháním. Manžel proto zavolal sanitku a odjel s ženou do nemocnice. Tam v průběhu vyšetření mladá žena prodělala silný záchvat.

Kvůli vzniklým potížím bylo rozhodnuto, že u ní provedou císařský řez, aby nedošlo k ohrožení dítěte. Po porodu lékař zjistil, že novopečená matka trpěla nediagnostikovanou preeklampsií (soubor symptomů, které postihují těhotné ženy - projevuje se zvýšeným tlakem a bílkovinou v moči).

Ta se bohužel později vyvinula v eklampsii - tedy stav, který může na životě ohrožovat matku i dítě.  Lékaři tak ihned mladou ženu uvedli do lékařsky navozeného kómatu.

„Když ji z kómatu probrali, věděl jsem, že něco není správně. Nevěděla, kdo je, ani to, že nedávno porodila. Nepamatovala si mě ani své rodiče,“ cituje vyjádření jejího manžela server Independent.

Camre opustila nemocnici zhruba po měsíci. V tu dobu si téměř nic nepamatovala - nevěděla, jak si čistit zuby, jak se obléknout atd.

První měsíce života svého syna prožila bez něj - zatímco ona byla u svých rodičů, o malého chlapce se staral jeho otec se svými rodiči.

Věta, která vše změnila

Jednoho dne, když manželé seděli v domě u jejích rodičů, Camre pronesla něco, co jejího muže velmi ovlivnilo a přimělo ho k sepsání knihy pro svou ženu.

„Seděli jsme na gauči a ona najednou řekla: ‚Nevím, kdo jsi, ale vím, že tě miluju‘. To mě opravdu dostalo. To bylo hnacím motorem všeho,“ popsal Steve.

A tak začal s psaním knihy - popsal v ní vše více i méně podstatné, co se během 10 let jejich vztahu odehrálo. A pojmenoval ji příznačně „Vím, že tě miluji“.

„Všechno v knize je vzpomínkou na to, čím jsme si prošli, a na co jsem já zapomněla. Někdy je to těžké číst, protože jsou to ‚naše vzpomínky‘, které ale já v hlavě nemám,“ uzavřela mladá žena.

Reklama

Související témata:

Související články

Devět bylin pro lepší paměť a dobrou náladu

Jaro je ještě daleko a zima přitom už trvá dlouho. Není divu, že řada z nás cítí, že by to chtělo nějakou vzpruhu. Příroda nám naštěstí nabízí řadu prostředků,...

Proč nemůžeme věřit vlastní paměti

Šálil vás někdy zrak? A co takhle vaše paměť? Podle odborníků to dělá často. Blízkou i vzdálenou minulost si často pamatujeme trochu jinak než ti, se kterými...

Výběr článků

Načítám