Hlavní obsah

Plísně v domě mohou způsobit vážné zdravotní komplikace až smrt

Novinky, Dana Sokolová

O tom, že plísně v domě mohou být nebezpečné, ví většina z nás. Málokdo si však uvědomuje, že tyto plísně mohou stát i za smrtí člověka. Vypovídá o tom i donedávna záhadné úmrtí dvaatřicetileté herečky Brittany Murphyové a jejího manžela scénáristy Simona Monjacka. Podle lékařů totiž za jejich smrt mohou pravděpodobně plísně, jež byly nalezeny v jejich luxusním domě v Los Angeles.

Foto: Profimedia.cz

Plísním se daří ve všech špatně větratelných domech a je jedno zda jsou luxusní či obyčejné.

Článek

Jak chránit byt před plísněmi

 - v první řadě každý den pravidelně otevřít okna a byt nechat pořádně vyvětrat.

-  snažte se v bytě udržovat ideální vlhkost vzduchu, která se pohybuje v rozmezí 45 až 60 procent.

- vždy okamžitě opravte vše, co může časem způsobit růst plísně - jako například střechu, popraskané stěny či špatná okna.

- jakmile už se plísně objeví, pak okamžitě použijte chemické prostředky určené speciálně na plísně. Nejúčinnější jsou ty, jež obsahují tzv. biocidy - pesticidy na houby, ale pozor při manipulaci s nimi, jelikož jsou samy o sobě velmi nebezpečné pro zdraví člověka. Je tedy důležité přesně dodržet návod k použití či si k tomu přivolat raději odborníka. 

- černé plísně v koupelně či v kuchyni je také dobré důkladně omýt roztokem s měděným fungicidem, jež běžně zakoupíte v zahradnických potřebách.

- v koupelnách i kuchyních lze také na zdi použít speciální barvy, jež v sobě obsahují plísňové inhibitory - lze koupit ve všech specializovaných prodejnách na barvy. 

- zbavte se všech ptačích, vosích či dalších hnízd hmyzu v okolí bytu (takže i z podkroví či půdy) - i ty totiž mohou být zdrojem plísní. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám