Hlavní obsah

Petrklíč: Jarní klíč ke zdraví

Právo, Zdena Nováčková

Prvosenka jarní, jak se petrklíč označuje, je nejen skutečným poslem jara, ale také výborným lékem na řadu neduhů, se kterými se často potýkáme právě na konci zimy.

Foto: Profimedia.cz

Nejčastěji se prvosenka jarní, jak se petrklíč označuje, užívá na ředění hlenů, zlepšuje vykašlávání a tlumí kašel. Doporučuje se proto při zánětech průdušek, a dokonce i při zápalu plic.

Článek

Jde o trvalku a roste na vlhčích místech. Rostlina je částečně chráněná, to znamená, že můžete trhat nať s květy, ale kořenový bal už ne.

Ale to nebrání pěstování rostliny na zahradě nebo v květináčích, není náročná na péči, pouze upřednostňuje ranní slunce. Sbírají se květy a listy, ovšem v případě, že máte rostlinu na své zahradě, můžete zužitkovat i kořeny, ve kterých je účinných látek nejvíce.

Čerstvé listy prvosenky můžete v malém množství přidávat do salátů nebo zeleninových polévek. Obsahují jako ostatní zelené rostliny chlorofyl a enzymy. Nezapomeňte je ale důkladně umýt a pozor na dávkování!

Prvosenka je mírně toxická, proto jí užívejte opravdu jen jako šafránu, a to i při pití odvarů nebo nálevů. Nehodí se ani pro těhotné ženy a pacienty s léky na ředění krve.

Účinky

Nejčastěji se prvosenka pro svůj vysoký obsah saponinů užívá na ředění hlenů, zlepšuje vykašlávání a tlumí kašel. Doporučuje se proto při zánětech průdušek, a dokonce i při zápalu plic.

Je protizánětlivá a močopudná, působí na rozpouštění močových kamenů.  Může pomoci při bolestech hlavy, zvýšené teplotě, při špatném trávení nebo problémovém vyprazdňování.

Známé je víno z prvosenky na podporu srdce. Lze ji používat i vně jako hojivý obklad na spáleniny, proleženiny nebo bolestivé klouby, ale také jako koupel nebo pleťovou vodu. Zklidňuje organismus.

Jak ji užívat

Velmi účinné je užívání tinktury z kořenů prvosenky, protože v alkoholu se některé látky louhují lépe než ve vodním roztoku.

Její příprava je ale náročná na ředění, proto ji raději nechte na odbornících a poohlédněte se po ní v lékárnách a prodejnách s bylinkami.

Čaj z prvosenkových květů a mladých lístků připravíte z jedné lžičky rostliny a čtvrt litru horké vody. Louhujte asi pět minut a potom sceďte. Pijte při chřipce, rýmě, potížích se spánkem, při stresu, ale maximálně týden, a to dvakrát denně po dvou deci. Poté je lepší přejít na bylinkovou směs s obsahem prvosenky.

Směs pro lepší spánek: 50 g květů prvosenky, 20 g květů levandule, 15 g chmelových šištic a 15 g třezalkových květů.

Jednu lžičku bylinkové směsi zalijte čtvrt litrem horké vody a louhujte čtvrt hodiny. Pijte před spaním nebo podle potřeby, protože směs je dobrá i při bolestech hlavy. Pokud trpíte nějakou tenzí, vnitřním neklidem, tento čaj pohladí duši.

Bonbony proti kašli podle bylinkáře Jiřího Janči: Květy prvosenky rozmačkejte, zalijte trochou vody a přidejte hodně cukru nebo medu. Nechte odpařit přebytečnou vodu, lžičkou vytvarujte malé hrudky a nechte volně schnout. Získáte tak chutné bonbony, které ulevují při kašli.

Víno: Prvosenkové květy louhujte v bílém víně v poměru 1:9, květy musí být ve víně ponořené. Směs nechte stát dva týdny v uzavřené lahvi na světlém místě. Potom sceďte.

Prvosenkové víno je výborná medicína na lepší trávení, bolesti hlavy a také se doporučuje jako prevence pro lepší činnost srdce.

Obklady: Pro vnější použití si můžete připravit odvar – jednu polévkovou lžíci květů louhujte přes noc ve studené vodě, pak pět minut povařte, nechte vychladnout.

Obklady jsou výborné na spáleniny nebo jako pleťová voda na čištění zánětlivé pleti. Vodu z prvosenky můžete použít i jako pleťovou masku, zlepšuje elasticitu pleti a působí proti vráskám. Z odvaru si také můžete udělat zábal na bolestivé klouby, protože působí antirevmaticky.

Odvar na proleženiny: Čtyři polévkové lžíce mletého kořene vařte pět minut v jednom litru vody, poté čtvrt hodiny louhujte. Po scezení namáčejte ve vlažném odvaru gázu a omývejte postižená místa. Nebo ji použijte jako obklad.

Reklama

Související témata:

Související články

Medicína z říše Inků

Spousta lidí nedá dopustit na tradiční čínskou medicínu, protože jim pomohla a pomáhá. Zajímavé systémy tradičního léčitelství, které využívají byliny, však...

Bylinky, které fungují proti zánětu

Jestliže trpíte různými záněty, můžete svůj boj s nimi podpořit i bylinami a potravinami, které působí protizánětlivě. O některých z nich se dokonce čas od...

Výběr článků

Načítám