Hlavní obsah

Pět věcí, které ovlivňují tělesný pach v oblasti intimních partií

Každá žena má svou vlastní jedinečnou vaginální vůni, která je odrazem toho, čím její tělo zrovna prochází. Pokud se za tu svou stydíte, nebo vám připadá, že zapáchá, na vině může být hned několik faktorů. Od těch snadno řešitelných, jako je zvýšená hladina potu či strava, až po ty závažnější v čele s různými gynekologickými onemocněními a infekcemi.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

1. Menstruace

„Zápach během menstruace je naprosto normální,” říká gynekoložka Jennifer Landaová pro Huffington Post. Během vašich dnů se z těla vylučuje nejen krev, ale také tkáň z dělohy a případně i bakterie. Zápach je často nejsilnější na začátku nebo na konci cyklu, kdy krev proudí pomaleji a bakterie tak mají více času se rozkládat.

2. Sex

Pokud se potýkáte s nepříjemným zápachem po sexu, nemusíte se ničeho bát. Jedná se totiž o naprosto běžný a snad i nevyhnutelný jev. Vaše tělo totiž během aktu produkuje výrazně více potu a vaginálních sekretů, které se navíc mísí se spermatem a tekutinami vašeho partnera. Důkladně se umyjte a problém bude vyřešen.

3. Strava

Stejně jako některé potraviny mohou ovlivnit vůni vašeho dechu, mohou také změnit vůni vašich dámských partií. Nejčastěji je na vině cibule, česnek, chřest, ale také kari či červené maso. Chemikálie v těchto potravinách rovněž negativně ovlivňují vůni potu a moči. Stačí jen počkat, než látky z nich tělo samo vyloučí a zápach sám odezní.

Zatím neexistují odborné studie, které by vysvětlily, jaký druh potravin vaginální zápach zlepšuje, některé neověřené zdroje ovšem popisují, že ananas či banán díky své sladkosti mohou s tímto problémem úspěšně bojovat.

4. Nemoc

Nepříjemný zápach mohou vyvolat i sexuálně přenosné infekce způsobené bakteriemi - například chlamydie či kapavka. Tyto infekce jsou obvykle doprovázeny také žlutým či zeleným výtokem a bolestí při močení.

Onemocnění, které se projevuje nepříjemným rybím zápachem, je trichomoniáza, která je způsobena parazitem. Jedná se o poměrně běžné onemocnění, které se dá pohodlně léčit antibiotiky.

5. Infekce 

Kvasinková infekce má několik symptomů. Může jít o svědění, hustý výtok nebo právě zápach, vysvětluje Landaová. Pokud máte pocit, že je to váš případ, navštivte svého lékaře, který stanoví přesnou diagnózu a předepíše léky, pokud to bude třeba.

Reklama

Výběr článků

Načítám