Hlavní obsah

Olympionička Joanna Rowsellová trpící alopecií svou odvahou ohromila svět

Novinky, Dana Sokolová

Zlatá olympijská medailistka v dráhové cyklistice Joanna Rowsellová ohromila svět, když svou medaili přišla převzít bez paruky. Od svých deseti let totiž trpí neléčitelnou formou alopecie - vypadáváním vlasů a ochlupení, kvůli čemuž jí zdobí hlavu jen několik zbylých chomáčků vlasů. Svým chováním tak dodala odvahu tisícům dalších žen, které trpí stejnou chorobou.

Foto: Profimedia.cz

Joanna při slavnostním ceremoniálu.

Článek

K alopecii často dochází při hormonálních změnách, ale také při přetížení imunitního systému, který začne útočit proti vlastním vlasovým folikulům, což způsobuje postupné vypadávání vlasů až pleš.

Joanně byla alopecie diagnostikována v 10 letech, kdy jí postupně začaly vypadávat vlasy a zmizelo jí obočí a časem i řasy. "Bylo to opravdu hrozné období, vůbec jsem nechápala, co se s mým tělem děje. V podstatě jsem jen plakala," vypráví pro Daily mail Joanna. S rodiči navštívila řadu lékařů, ale obvykle se stejným výsledkem. Všichni se shodli na tom, že se jedná o nevyléčitelný stav.

Přestože jí nikdy její okolí nedalo najevo, že je jiná, nebylo pro Joannu snadné smířit se se svým vzhledem. Veškerou energii věnovala studiu. Raději se učila, než aby musela přemýšlet nad svou budoucností. V 15 letech ji objevili skauti, kteří hledali na britských školách talenty pro závodní cyklistiku. Jízda na kole Joanně skutečně šla, a tak začala tvrdě trénovat.

Foto: Profimedia.cz

Málokdo by poznal, že vlasy nejsou pravé.

V 16 letech se stalo něco nečekaného. Joanně začaly vlasy opět růst. Tenhle malý zázrak, který  ji učinil maximálně šťastnou, přičítala cyklistice. Jak rychle začaly vlasy růst, tak rychle po čase vypadaly. "V létě jsem měla krásné vlasy, ale do Vánoc byly zase všechny pryč. Přišlo opět hrozné období, kdy jsem se musela se svou nemocí smířit," vypráví Joanna.

Poté si koupila své první paruky. Chodit s parukou jí v té době přišlo velmi osvobozující. Připadala si konečně žensky.  Okolí ale už takové nadšení nesdílelo. Dokonce i její současný partner je raději, když paruky nenosí. Joanna si na nošení paruk už zvykla. Dnes jich vlastní 10 a nosí je podle nálady.

Přestože by nechtěla být známá pouze jako dívka s alopecií, šla na slavnostní ceremoniál, kde jí byla předána zlatá olympijská medaile, bez paruky. "Alopecie je mou součástí. Ve skutečnosti jde jen o kosmetický problém. Chtěla jsem všem ukázat, že i když mám takové problémy, nijak mě to v životě neomezuje," vypráví Joanna.

Za její odhodlání jí poděkovaly skrz sociální sítě tisíce žen z celého světa, jež trápí stejný problém, a pro které je Joanna obrovskou inspirací.

Foto: Profimedia.cz

Joanna Rowsellová mění paruky podle nálady.

Když ve vztahu chybí jiskra
Kolik vzájemné milostné touhy musí být ve vztahu, a mohou být manželé jen kamarádi? Více se dočtete ve čtvrteční příloze deníku Právo Café.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám