Hlavní obsah

Odborníci doporučují plošné očkování proti pneumokokům

Novinky, DaS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pneumokoky jsou bakterie, které mohou vyvolávat zejména u dětí velmi nebezpečné onemocnění jako jsou zánět mozkových blan /meningitida/, otrava krve, zápal plic či opakované záněty středního ucha. Loni na následky pneumokokové infekce zemřelo 28 dětí a další děti zůstaly s trvalými následkami.

Článek

Bohužel zatím účinná vakcinace není hrazená ze zdravotního pojištění, s čímž nesouhlasí Česká vakcinologická společnost. Rodiče může vyjít až na osm tisíc korun, což si mnoho rodin nemůže dovolit.

Ze studie společnosti Infopharm vyplývá, že loni kvůli pneumokokům mělo asi 288 000 dětí do deseti let zánět středního ucha, 1100 zápal plic, 18 zánět mozkových blan. Z toho na pneumokokové nákazy zemřelo 28 dětí a 216 dospělých. Další děti si odnesly trvalé následky na celý život např. ohluchly. Podle předsedy České vakcinologické společnosti Romana Prymuly, by pomohlo plošné očkování. Proto apelují na ministerstvo zdravotnictví, aby očkování proti pneumokokovi zařadilo mezi povinné očkování.

Prevence je nákladnější

Mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt potvrdil, že možnosti a potřebnost plošného očkování nyní posuzují odborníci. Nicméně pro příští rok na jeho zavedení v rozpočtu prostředky nejsou.

Podle Prymuly vyjde toto očkování stát asi na 12 miliónů korun. Plošné očkování by stálo asi 400 miliónů. "Náklady na plošné očkování by se zhruba do deseti let vrátily. Klesly by totiž výdaje za léčbu i na dávky pro nemocné či pro lidi, kteří je ošetřují," dodává Primula. Navíc očkování chrání i neočkované. Ubývá totiž lidí, kteří jsou schopni pneumokoky dál přenášet. Podle studie z USA klesl výskyt penumokokových onemocnění u dětí po očkování o 94 procent, u dospělých o 55 procent.

Plošné očkování dětí doporučuje Světová zdravotnická organizace (WHO). V Evropě ho zatím zavedlo 16 států. Šest států přikročilo k očkování skupin dětí, u nichž je riziko onemocnění vyšší. Mezi ně patří i Česko. Zdarma jsou očkovány děti s chronickými plicními chorobami, s více než čtyřmi záněty středního ucha za rok, s poruchou imunity a dalšími nemocemi. Pokud mají rodiče zájem nechat naočkovat i potomky, kteří do vybraných skupin nepatří, musí vakcínu uhradit. Jedna dávka vyjde asi na 2000 korun a pokud začnou s očkováním již do 6. měsíce, pak budou potřebovat až 4 dávky.

Reklama

Související články

Další šetrné očkování pro děti

Prevence proti příušnicím, zarděnkám a spalničkám je zajištěna povinným, státem hrazeným očkováním v dětském věku. Nově se na trhu objevuje alternativní účinná...

Výběr článků

Načítám