Hlavní obsah

Od příštího týdne bude v lékárnách k dostání domácí test na HIV

Doposud bylo možné se nechat otestovat na HIV jen ve zdravotnických zařízeních či ve speciálních institucích zaměřených na prevenci nebo léčbu HIV nemocných. Díky novému domácímu testu, který bude k dostání i v lékárnách po celém Česku, se člověk zvládne otestovat doma, bez pomoci odborníků a s téměř stoprocentní spolehlivostí.

Foto: Profimedia.cz

Pokud nový test objeví v krvi protilátky proti HIV, je člověk na 99,97 % pozitivní. Ilustrační foto

Článek

Test odhalí, zda jsou v krvi obsažené protilátky proti HIV. Pokud ano, je jedinec s 99,97procentní pravděpodobností HIV pozitivní a na testu se ukážou dva puntíky. Definitivně však může určit diagnózu jen lékař po sérii testů. Testování u lékaře totiž zjišťuje v krvi přítomnost samotného viru, což trvá několik dní až týdnů.

Domácí test je podle odborníků potvrzen stovkami studií a 11 milióny testovaných dobrovolníků po celém světě. Testovací sada proto byla schválena pro prodej ve 45 zemích světa včetně České republiky a její cena se bude pohybovat mezi 450 až 500 korunami.

"Je lepší vědět, jak na tom jsme, než onemocnět AIDS a navíc ohrozit své okolí," vysvětluje svou podporu domácího testu sexuolog Radim Uzel.

Více informací pak naleznete na www.aidstest.cz.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám