Hlavní obsah

Očkovat by se lidé měli i na dovolenou v Egyptě a u Jadranu

Očkování proti tropickým chorobám před dovolenou by podle lékařů neměli podceňovat ani lidé, kteří ji chtějí strávit u moře v Egyptě, Chorvatsku nebo Itálii. Zdravotní problémy během cesty nebo po ní má deset až 40 procent lidí. Mohou se nakazit například žloutenkou typu A, častá jsou také průjmová onemocnění a respirační nákazy, říká vedoucí lékařka Centra pro cestovní medicínu a vakcinaci českobudějovické nemocnice Iva Šípová.

Článek

Centrum ročně před cestami do exotických zemí poradí s očkováním desítkám lidí. Více si nechávají poradit turisté, kteří cestují do rovníkové Afriky než lidé, již míří do nejnavštěvovanějších oblastí.

Cestovní kanceláře bohužel leckdy mylně informují, že není nutné žádné očkování. "Potom je nutné se dotázat buď u obvodního lékaře, nebo na očkovacím centru, zda se tato informace zakládá na pravdě," dodala Šípová.

Kromě očkování by se lidé také měli mazat repelenty, protože některé nemoci může přenášet také hmyz.

Mezi nejrizikovější země patří Indonésie, rovníková Afrika, Jižní a Střední Amerika, kde turistům hrozí žloutenka typu A, břišní tyfus a ojediněle i cholera. "Člověk, který se vydává do těchto oblastí, by se měl dostavit do očkovacího centra nejméně šest týdnů před plánovaným odjezdem, protože je potřeba sestavit individuální očkovací plán, a navíc jednotlivá doporučená očkování nelze aplikovat současně," uvedla Šípová.

Centrum pro cestovní medicínu a vakcinaci se zaměřuje i na další aktivity

Kromě očkování a poradenstvím před cestami do zahraničí lékaři v centru očkují také proti virové hepatitidě A, meningokokové meningitidě a klíšťové encefalitidě. Na infekčním oddělení nemocnice jsou hospitalizováni lidé, kteří si přivezli exotickou nemoc z jiných částí světa. Jeho součástí je také AIDS Centrum, které pečuje o HIV pozitivní z celého Jihočeského kraje.

Reklama

Související články

Cesty Čechů do tropů mohou být nebezpečné

Češi rádi objevují i exotické země. Odborníci však varují, že by lidé měli být při výběru dovolené obezřetní a neměli by nic ponechat náhodě. Zejména...

Výběr článků

Načítám