Hlavní obsah

Oči se dají operovat i ve vysokém věku

Právo, Jana Herodková

Zrak přichází naší vinou mnohdy zkrátka. Preventivní prohlídky nám většinou nic neříkají a k očnímu lékaři jdeme obvykle pouze tehdy, když utrpíme úraz či máme nějaké potíže. Zapomínáme ale, že dnes lékaři dokážou mnohem víc. Pomoci mohou lidem, kteří trpí krátkozrakostí, dalekozrakostí a astigmatismem.

Foto: zoo Děčín
Článek

"Pacient musí splnit pouze jedinou podmínku, musí dovršit 18 let, spíše však 19 let. Je to proto, že v době dospívání se vada může ještě měnit a později již k jejímu zhoršení nedojde. Jinak není stanoveno žádné věkové omezení ani žádná horní věková hranice," uvádí prof. MUDr. Pavel Kuchynka, CSc., z oční kliniky FN Královské Vinohrady v Praze. Takže pokud vás již omrzely brýle či každodenní nasazování čoček, pak jste ideální kandidát pro operaci.

Čeká se asi měsíc

  • Na první návštěvu je třeba se předem objednat a počítat s tím, že vyšetření bude trvat zhruba hodinu. Lékař se ujistí, že pacient je pro operační zákrok vhodný, a vysvětlí mu, jak operace probíhá, jak dlouho trvá, jaké eventuální komplikace mohou nastat a jak dlouho trvá rehabilitace a hojení.
  • Před zákrokem nemusíme měnit své zvyklosti ani denní režim.
  • Operace se provádí v místním umrtvení, tzn. že se do oka nakapou speciální kapky. Citlivějšímu pacientovi se může eventuálně podat ještě prášek na uklidnění. Po zákroku, který trvá pouze několik minut, odchází pacient domů a druhý den přijde na kontrolu.
  • Jestliže se oko hojí normálně, může jít již další den do práce. Výjimkou je pouze těžká fyzická práce.
  • Pacient nemusí dodržovat prakticky žádná omezení, ale na druhou stranu je třeba si uvědomit, že základní doba hojení trvá týden. Po tuto dobu si nemocný kape do oka předepsané kapky.
  • Jinak není omezen a může se věnovat své běžné činnosti a nenáročnému sportu. Jediné, co opravdu nesmí, je mnout si oko.

Vždy existují rizika

"Musíme si však být vědomi toho, že každý zákrok přináší riziko komplikací. U tohoto typu zákroku je ovšem jejich výskyt velmi nízký. Celkový počet komplikací, tedy i s těmi nejbanálnějšími, nepřesahuje 3 procenta. Také v těchto statistických údajích jsme zcela v souladu s čísly, která udávají vyspělé státy. Například větší riziko zánětu je při každodenním používání čoček," dodává prof. Kuchynka.

Důležité je také vědět, že žádná metoda nedokáže zázraky. Jestliže má nemocný opravdu hodně dioptrií, dá se pouze snížit jejich počet. Tak třeba místo osmi máme po operaci jen tři či dvě. I to je pro postiženého velká úleva. Připravit si ale musí 12 až 20 000 Kč.

Pro laserové zákroky se nehodí velmi silná krátkozrakost nebo dalekozrakost. Rohovka je příliš tenká a zákrok by mohl způsobit jiné zrakové potíže. Ale ani lidé, kteří mají více dioptrií, nemusejí házet flintu do žita. Lékař jim může nabídnout umělou oční čočku. Je to operace vhodná pro ty, kdo trpí krátkozrakostí a mají více než osm až deset dioptrií, nebo dalekozrakostí a mají více než čtyři dioptrie.

Šedý zákal

"Dalším běžným zákrokem je operace šedého zákalu. Výkon, který hradí pojišťovny, se dnes provádí při vědomí pacienta. Pacient obvykle odchází po zákroku domů, druhý den přijde na kontrolu a další den může jít do práce. Samozřejmě pokud nejde o práci fyzicky těžkou. Pamatovat je třeba na to, že hojení trvá zhruba tři týdny. V této době by se měl pacient hlavně vystříhat fyzicky namáhavých aktivit.

Výběr vhodného pracovistě:

  • Doporučit nám ho může oční lékař nebo si informace vyhledáme na internetu či se rozhodneme podle spokojenosti pacientů po operaci.
  • Určitými kritérii by měly být zkušenosti pracoviště s požadovanou metodou, týká se hlavně metody LASIK. Informovat bychom se měli i o stáří laserového přístroje. Ideální je do pěti let, pak už přístroj začíná stárnout.
  • Také konzultace, které pracoviště poskytují, nám pomohou získat zásadní informace. Můžeme jich navštívit několik. Tím si vytvoříme celkový dojem a také např. uvidíme, jak se kde chovají k pacientům a jaký k nim mají vztah.
  • Některá pracoviště poskytují informace zdarma, jiná si již první návštěvu nechají zaplatit.

Operace typu LASIK a PRK:

LASIK - modernější metoda. Automatický nůž vyřízne lamelu na rohovce. Ta se odklopí a laserový paprsek koriguje refrakční vadu. Poté se lamela přiklopí zpět. Cena cca 18 000 Kč.

PRK - po odstranění rohovkového epitelu laser koriguje refrakční vadu. Na konci zákroku je nutná aplikace kontaktní čočky. Cena cca 13 000 Kč. Astigmatická keratotomie 7000 Kč.

O tom, jaký komfort a výhody představují moderní operace, nelze pochybovat. Stačí, když si uvědomíme, že dříve po takovém zákroku pacient ležel v nemocnici 14 dní. Stále ale platí, čím dříve se zákrok provede, tím lépe se snáší a je bezpečnější. Proto by každý měl v momentě, kdy začne mít nějaké obtíže, navštívit očního lékaře," vysvětlil Kuchynka.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám