Hlavní obsah

Objímání prospívá srdcím žen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Ženy by měly být objímány co nejčastěji. Nejenže se jim to líbí, ale navíc to blahodárně působí na jejich zdravotní stav. Vyplývá to z nové studie, podle níž má ženské srdce z objetí větší zdravotní prospěch než mužské.

Článek

Tým vědců z univerzity v Severní Karolíně si vybral 38 párů a studoval účinky objetí na oba partnery. Ukázalo se, že objetí zvyšuje hladinu "něžného" hormonu oxytocinu a snižuje krevní tlak - což zmenšuje riziko srdečních chorob. U žen toto snížení nabývalo podstatnějších hodnot než u mužů.

Na počátku studie změřili vědci zkoumaným lidem krevní tlak a hladiny oxytocinu a "stresového hormonu" kortizolu. Potom tito lidé zhlédli pět minut z romantického filmu a dalších deset minut si povídali o příjemných věcech. Pak se měli dvacet vteřin objímat.

Kromě zvýšené hladiny oxytocinu u obou pohlaví se ale u všech žen po objetí snížila i hladina kortizolu. "Tato studie podpořila dosavadní zjištění, že podpora partnera, v tomto případě objetí milovaného člověka, blahodárně působí na srdeční zdraví," uvedla Charmaine Griffithsová, mluvčí British Heart Foundation s tím, že "vědci se stále více zajímají o možný účinek pozitivních emocí na zdraví člověka."

Hlasujte v anketě pod článkem:
Jak často vás partner/ka objímá?

Anketa

Jak často vás partner/ka objímá?
Denně
60,5 %
Obden
3,6 %
Jednou týdně
8,9 %
Vůbec
27 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1377 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám