Hlavní obsah

Obézní lidé trpí až třikrát více cukrovkou

Novinky, Andrea Zunová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obezita či nadváha je přítěží sama o sobě. Lidé, kteří jí trpí, mají většinou také bohužel i jiné zdravotní komplikace. Mezi nejčastější rizika spojená s cukrovkou patří například infarkt myokardu, cévní mozkové příhody, ale i ischemická choroba dolních končetin nebo onemocnění ledvin. Významným faktorem působícím na rozvoj cukrovky je nadváha, nebo obezita. U obézních lidí je výskyt cukrovky dokonce více než třikrát vyšší než u lidí s normální hmotností.

Foto: Profimedia.cz

Dieta je důležitým průvodním jevem léčby každého cukrovkáře

Článek

Česká populace na tom v tomto ohledu není zrovna nejlépe. Podle posledního výzkumu Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR (VZP) v rámci projektu Žij zdravě v roce 2008, trpí obezitou a nadváhou zhruba 56 % dospělých. A  90 % všech diabetiků má nadváhu nebo trpí obezitou.

Nejčastější formou cukrovky je diabetes 2. typu, kdy tělo nemocného sice vytváří inzulín, ale neumí ho efektivně využít. Toto onemocnění souvisí většinou s vyšším věkem, obezitou, nedostatkem pohybu a nezdravým životním stylem.

„Z výše uvedených skutečností jednoznačně vyplývá, že pro zlepšení stavu diabetu 2. typu je rozhodující snížení hmotnosti. Dlouhodobě se u diabetiků 2. typu, zejména z počátku jejich onemocnění, jako nejefektivnější ukazuje kombinace pohybové aktivity a redukčního stravovacího režimu,“ říká MUDr. Martin Matoulek z III. interní kliniky 1. LF UK a VFN Praha.

Diabetikům se pro snížení váhy doporučují  aerobní aktivity, např. chůze, plavání, nebo silový (odporový) trénink, který snižuje hladinu cukru v krvi. Každý nemocný by však svou pohybovou aktivitu měl volit pečlivě, a to s ohledem na možná rizika pro cukrovku.

Dieta je nutností

Dalším důležitým opatřením, které by měl každý „cukrovkář“ dodržovat, je dieta. Ta by měla spočívat v omezení energetického příjmu při zachování zastoupení tuků, sacharidů a bílkovin ve stravě. Je třeba se vyhýbat potravinám s vyšším obsahem sacharidů, nicméně daleko významnější je sledovat celkový denní energetický příjem.

"V celém odborném světě je zřejmé a neoddiskutovatelné, že prevence cukrovky je levnější než vlastní léčba," říká Tereza Květoňová, vedoucí oddělení externí komunikace VZP ČR. Pojišťovna se proto snaží lidi motivovat prostřednictvím preventivních programů - například aktuální edukační kampaní Žij zdravě, která je zaměřena i na děti.

"Rozhodně neplatí, že děti z nadváhy či obezity vyrostou. Většina z nich se s tímto problémem a rovněž se zvýšeným rizikem cukrovky potýká i v dospělosti, a to je třeba, aby si lidé uvědomili," upozorňuje.

Podle MUDr. Matoulka je však  „přes všechny technologické pokroky a vývoj nových léků stále velmi obtížným úkolem přesvědčit pacienta, aby se přizpůsobil terapeutickému režimu, který stanoví lékař. Především uplatňování nefarmakologických postupů jako jsou dieta a pohyb“.

Reklama

Související témata:

Související články

Cukrovkou trpí každý desátý Čech

Cukrovka je v České republice jedno z nejrozšířenějších onemocnění a zdá se, že hranice už přesáhla milión nemocných, tedy desetinu národa. Právu to řekl...

Výběr článků

Načítám