Hlavní obsah

Obezita zkracuje život o šest až sedm let

Ženy, které od 40 let trpí obezitou, zemřou o sedm let dříve než ty štíhlé. Obézní muži si zkracují život o šest let. Lidé, kteří se potýkají s nadváhou, si na světě pobudou o tři roky méně. Nejlepší životní prognózu mají osoby, které v mládí měly váhový index BMI kolem 20 a ve vyšším věku kolem 24.

Článek

Ideální váhu má však málokdo. Více než polovina dospělých Čechů a Češek trpí minimálně nadváhou a čtvrtina je obézní.

Na nadměrné váze se podílí nerovnováha mezi příjmem a výdejem energie a z poloviny také dědičnost. S tloušťkou přichází vysoký tlak, cukrovka, choroby srdce, opotřebení kloubů. "Obézní pacient má trošku jinak naladěný mozek a mnohdy nedokáže své chování změnit," řekl přednosta interní kliniky Všeobecné fakultní nemocnice Štěpán Svačina. Dnes je proto léčba obezity tak trochu i léčbou duše.

Tukové buňky produkují 30 až 50 látek, z nichž většina lidskému tělu škodí. Zdravý štíhlý člověk má malé tukové buňky, které jsou i po jídle relativně prázdné a jsou schopny absorbovat tuk. Zato tukové buňky tlouštíků jsou velké a napěchované. Tuk neabsorbují a ten se usazuje v orgánech, jako jsou játra, slinivka či ve svalech, kde škodí.

Obezita je rizikem pro vznik vážných onemocnění. U mladých lidí zvyšuje riziko komplikací při porodech či úrazech a snižuje šanci na jejich přežití. U starších lidí způsobuje problémy s klouby, dušnost, komplikace po operacích a metabolické poruchy, jako je cukrovka, ischemická choroba srdeční, mozková příhoda a podílí se na vzniku nádorů.

Zdravotním přínosem je snížení váhy již o pět procent

Podstatný zdravotní přínos má pro pacienta snížení váhy již o pět až deset procent. Nejlepší cestou je omezení a změna skladby stravy a zvýšení pohybových aktivit.

Existují léky, které podle Svačiny prokazatelně pomáhají snižovat váhu. Jejich nevýhodou byly vedlejší účinky, které omezovaly jejich podávání, a vysoká cena. Od počátku roku se stal dostupným lék, který lze zatím užívat bez přerušení celý rok a v budoucnu bude pravděpodobně určen i k dlouhodobé, případně doživotní léčbě. Předepsat ho může i praktický lékař. Zdravotní pojišťovny ho hradí v případě, že pacient má špatně kompenzovanou cukrovku a další zdravotní problémy. Pokud si ho člověk hradí sám, léčba přijde přibližně na 500 korun měsíčně. Takto léčený pacient do roka sníží svou váhu asi o sedm procent a úbytek udrží.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám