Hlavní obsah

Obezita výrazně zvyšuje riziko vzniku rakoviny

Novinky, bok

Rakovina je strašákem mnoha lidí. Některé typy jsou dědičné, a nelze se jim zcela bránit, jiným lze naopak poměrně úspěšně předcházet. Jedním ze způsobů, jak minimalizovat riziko, je zdravý životní styl a také kontrola tělesné hmotnosti, která má na výskyt některých typů výrazný vliv.

Foto: Profimedia.cz

Obezita je rizikovým faktorem, který může výrazně zvýšit výskyt rakoviny.

Článek

Jak uvádí server Independent, až 12 000 nových případů rakoviny ročně ve Velké Británii lze připsat na vrub pacientovi, který trpí výraznou nadváhou či obezitou. Výsledky vyplynuly ze studie, která se zaměřila na vazby mezi body mass indexem (hodnota poměru váhy a výšky člověka) a výskytem rakoviny.

Vědci dodávají, že tělesná hmotnost úzce souvisí hned s několika nejčastějšími druhy rakoviny a ovlivňuje jejich případný výskyt. Každé zvýšení hodnoty BMI o pět bodů, což je váhová hodnota cca kolem 15 kilogramů, je spojováno s 62procentním nárůstem rizika výskytu rakoviny dělohy, u rakoviny žlučníku se riziko zvyšuje o 31 procent a u rakoviny ledvin o 25 %.

Vyšší hmotnost, vyšší riziko

S vyšší poměrovou hodnotou BMI je dále spojeno vyšší riziko výskytu rakoviny jater, tlustého střeva, vaječníků či rakoviny prsu, uvádí studie odborníků z London School of Hygiene & Tropical Medicine (LSHTM) a Farr Institutu.

„Počet lidí, kteří mají nadváhu nebo jsou obézní, se velmi rychle zvyšuje. A to nejen ve Velké Británii, ale celosvětově,” uvedl vedoucí studie doktor Krishnan Bhaskaran. „Navíc je všeobecně známo, že váhové problémy vedou k výskytu diabetu a kardiovaskulárních onemocnění. Pokud to takto bude pokračovat, můžeme očekávat více případů rakoviny jako důsledek toho všeho,” dodal.

„Ačkoli byl vztah mezi obezitou a rakovinou brán jako komplexní celek, i tak je jasné, že nadváha zvyšuje riziko vzniku rakoviny. Udržet si zdravou váhu je tak jedno z preventivních opatření, jak být zdravý. S tím jde samozřejmě ruku v ruce i správné stravování a pravidelný pohyb,” uvedl souhlasně Tom Stansfeld, mluvčí charity Cancer Research UK.

Odborníci varovně poukazují na fakt, že pokud se bude výskyt obezity nadále zvyšovat, může do roku 2020 přibýt každý jeden rok více než 3500 nových pacientů s rakovinou, a to jen ve Velké Británii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám