Hlavní obsah

Obezita je nakažlivá, tvrdí vědci

Novinky, bok

Počet případů obezity celosvětově roste. K této nelichotivé zprávě přinesla nedávná americká studie ještě jedno nepříjemné zjištění - obezita je nakažlivá. Vyšší pravděpodobnost kil navíc budete mít, pokud se budete vyskytovat ve společnosti lidí s nelichotivou váhou.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Odborníci z americké Univerzity Jižní Kalifornie v rámci výzkumu, který probíhal od listopadu 2016 do října 2017, podrobněji analyzovali zvyklosti a životní styl celkem 1519 rodin z 38 vojenských základen po celých Spojených státech.

Vojenské základny byly zvoleny záměrně, jelikož se v těchto komunitách vyskytují lidé z různých oblastí. Každá rodina zahrnovala alespoň jednoho dospělého a jedno dítě ve věku 12 až 13 let.

U všech byla zjišťována hodnota BMI (body mass index - poměr tělesné hmotnosti a výšky sloužící jako indikátor podváhy, normální hmotnosti, nadváhy či obezity), která se následně porovnávala s průměrnými hodnotami lidí v oblastech, odkud dotyční pocházeli.

Riziko u teenagerů 

Výsledky jasně poukázaly, že u členů vojenských rodin hrozí výraznější riziko vyšších hodnot BMI, pokud jsou přiděleni na základnu, kde je vyšší počet obézních lidí, uvádí Daily Mail.

U teenagerů, žijících na těchto základnách po dobu delší než dva roky, se riziko obezity také poměrně zvyšovalo. Výsledky studie byly publikovány ve zdravotním měsíčníku JAMA Pediatrics.

Pracovní doba matky vs. dětská obezita
V jiné studii, která se uskutečnila v říjnu minulého roku pod vedením WZB Berlin Social Science Center, se odborníci zaměřili na zjištění, zda má nějakou spojitost délka pracovní doby matek a obezita u jejich dětí. Vědci přišli se závěrem, že pracující matky mají všeobecně nižší pravděpodobnost, že budou mít obézní děti. Ale pouze za předpokladu, že nebudou pracovat více za 24 hodin týdně (4,8 hodiny denně).
Děti ve věku od tří do čtyř let jsou více ohroženy obezitou, pokud jejich matky pracují více než 35 hodin týdně (7 hodin denně). Děti od 8 do 14 let se méně potýkají s obezitou, pokud jejich matky pracují v rozmezí maximálně 35 až 40 denně.
Podle samotných vědců není zcela jasné, proč se riziko výskytu obezity u dětí snižuje nebo zvyšuje podle jejich věku, ale i podle pracovní doby jejich matky. Nicméně věří, že zatímco u některých dětí působí negativně kratší doba, kterou tráví s rodiči, u jiných působí naopak prospěšně nejen finanční, ale i psychologické aspekty.
Zpráva Světové zdravotnické organizace (WHO) odhaduje, že na světě žije až 42 miliónů dětí s nadváhou či přímo obézních, což u nich kromě jiného zvyšuje riziko výskytu cukrovky 2. typu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám