Hlavní obsah

Obezita a kouření ročně zabijí tisíce Čechů

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V České republice na následky obezity zemře ročně přibližně deset tisíc pacientů a na následky kouření zhruba 18 tisíc. Jsou to varující čísla, která ukazují, jak vážné problémy kouření a obezita jsou.

Foto: www.visitfm.cz

Historik Petr Juřák přiblíží velikonoční zvyky a tradice na Frýdeckomístecku

Článek

"Vždy se vyplatí přestat kouřit i zhubnout, přestože je to velmi těžké," řekl Právu v úterý primář Petr Sucharda ze 3. interní kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Kuřáci se dožívají v průměru o 15 let méně než lidé, kteří jsou štíhlí a nekouří. Navíc kouření i obezitu často provázejí další nemoci především kardiovaskulární, cukrovka, nádory a další choroby.

Proti kilům navíc lze bojovat předem

V České republice má každý druhý dospělý člověk nadváhu, každý pátý je obézní a každý třetí kouří. Dvě třetiny kuřáků chtějí s kouřením přestat, ale nedaří se jim to. Šedesát tři procent lidí si myslí, že ten, kdo přestane kouřit, přibere. Vyplynulo to z internetového průzkumu, kterého se zúčastnilo 3200 osob.

Skutečně přiberou přibližně tři až čtyři kilogramy, ale výjimkou není ani stoupnutí váhy o deset kilogramů. "Kuřák, který chce přestat a nechce přibrat, by měl už před rozhodnutím snížit příjem kilojoulů asi o tisíc na den, využít nikotinovou léčbu a poradit se s lékařem," poradil primář Sucharda. Uvedl, že lékaři dnes už umějí kuřákům účinně pomoci, aby nepřibrali, ale samozřejmě to chce vůli a nepřejídat se.

Lékař dokáže účinně poradit

"Obezita je ze zdravotního hlediska stejně závažný problém jako kouření," poznamenal Sucharda. Podle něj dvě třetiny neúspěšných diet i pokusů o snížení váhy svědčí o tom, že lidé, kteří jsou obézní, by měli hledat odbornou pomoc. Opatření, která vedou k úspěchu, spočívají ve změně jídelníčku a způsobu stravování, ale i v pohybu.

Doktorka Eva Králíková z Centra léčby závislosti na tabáku při 1. lékařské fakultě UK soudí, že "kuřáci jsou obavami ze zvýšení váhy často zbytečně demotivováni". I ona tvrdí, že lékaři dovedou každému, kdo se rozhodne přestat kouřit, upravit jídelníček tak, aby nepřibral.

Reklama

Související články

Obezita je onemocnění tohoto století

Dříve byla většina lidí přesvědčena o tom, že obezita je pouze estetický problém. Samozřejmě přináší řadu zdravotních potíží, ale věřilo se, že je pouze...

Češi třetí nejtlustší v Evropě

Češi jsou třetí nejtlustší v Evropě. Před námi jsou jen Jugoslávci a Řekové. Problém obezity je už tak velký, že loni dokonce byla ustavena Národní rada...

Pasivní kouření snižuje dětem inteligenci

Nová studie prokazuje, jak moc by měli být rodiče - kuřáci obezřetní vůči svým potomkům. Pokud je totiž vystavují pasivnímu kouři ze svých zapálených cigaret,...

Výběr článků

Načítám