Hlavní obsah

Občasný únik moči trápí více než polovinu žen, nevyhýbá se ani mužům

Novinky, das

Problém, o kterém se příliš nemluví, se přesto týká velkého množství lidí. Inkontinence neboli únik moči ovlivňuje kvalitu života. Nejedná se totiž o žádnou banalitu, nad kterou bychom měli jen zamhouřit oči a smířit se s ní. Podle lékařů vždy existuje nějaké řešení, jen je důležité se nebát o problému mluvit a požádat o odbornou pomoc. Včasná léčba přitom dokáže problém zcela vyřešit.

Foto: Profimedia.cz

Stresová inkontinence je častější u žen.

Článek

Obtíže se samovolným únikem moči přitom začínají docela nenápadně. „Nejprve se může jednat jen o pár kapek při smíchu, kašli nebo při zvýšené fyzické aktivitě. Později se však z několika kapek může stát poměrně vážný problém, který pro nás může představovat vcelku nepříjemné omezení v našich každodenních aktivitách,” vysvětluje rehabilitační lékařka Jana Vlková.

S prvními problémy s únikem moči se ženy setkávají nejčastěji krátce po porodu. Vlivem přirozeného porodu totiž velmi často dochází k ochabnutí svalů pánevního dna, jejichž pružnost ovlivňuje schopnost žen udržet moč. Zpravidla ale tyto problémy vymizí přibližně do osmi týdnů.

„Efektivním řešením poporodní inkontinence jsou vhodné cviky na posílení svalů pánevního dna, které nejsou fyzicky náročné a každá žena je může snadno cvičit z pohodlí svého domova,“ upozorňuje MUDr. Jana Vlková. Instruktážní DVD s těmito cviky lze získat zdarma na bezplatné infolince 800 100 150.

Druhy inkontinence

Rozlišujeme dva základní typy inkontinence: urgentní a stresovou. „Při urgentní inkontinenci pacienti trpí častým nebo náhlým, obtížně odvratitelným nucením na močení v nečekané chvíli, zatímco při stresové inkontinenci moč uniká při změnách pohybu, chůzi, sportu, kašli, smíchu, kýchání apod.,” vysvětluje přednosta Urologické kliniky 1. LF UK a VFN v Praze prof. MUDr. Tomáš Hanuš, DrSc.

„Stresová inkontinence je častější u žen. Její výskyt ale stoupá i u mužů v důsledku nárůstu výskytu karcinomu prostaty, který se musí radikálně operovat, což vede k vyléčení zhoubného nádoru, avšak může oslabit funkci svěrače močové trubice. Urgentní inkontinenci léčíme převážně farmakologicky, zatímco léčba stresové inkontinence spočívá v kombinaci cvičení svaloviny pánevního dna a operaci – uložení pásky pod močovou trubici u žen, u mužů aplikace umělého svěrače,“ dodává lékař.

Ve stáří se tento problém objevuje častěji

„U seniorů má inkontinence většinou jiné příčiny, které se navíc často kombinují, přičemž možnosti léčby těchto příčin mohou být omezené, léčba je nicméně stejně účinná jako např. ve středním věku,“ vysvětluje přednostka Geriatrické kliniky 1. LF UK a VFN prof. MUDr. Eva Topinková, CSc.

„Jiným problémem je nedostatek vědeckých důkazů o účinnosti léčby inkontinence u seniorů za pomoci léků či operace, neboť senioři bývají často vyloučeni z klinických studií, proto je důkazů méně než u pacientů v nižším věku,” dodává lékařka.

Únik moči je také častější u neurologicky nemocných. „Řadí se sem nemocní trpící poruchami vrozenými či získanými v důsledku neurologického onemocnění, např. roztroušené sklerózy nebo parkinsonismu. Zároveň k nám přicházejí pacienti po úrazu – například nechvalně známí skokani do neznámé vody –, po autonehodě či mozkové příhodě. Péče urologa se pak vždy odvíjí od příčiny potíží s kontinencí moči u pacienta a rovněž zohledňuje možné následky léčby,“ vysvětluje k tématu primář Urologické kliniky 1. LF UK a VFN MUDr. Libor Zámečník, Ph.D., FEBU, FECSM.

Když dochází k úniku moči u dětí

„Dětská inkontinence se zdaleka netýká jen známého nočního pomočování. Malé množství dětí se rodí s morfologickými anomáliemi močového měchýře, větší procento dětí trápí dysfunkce v důsledku nerovnoměrného dozrávání reflexů ovládajících dolní močové cesty, popř. neurogenních postižení,” vysvětluje dětský urolog MUDr. Zdeněk Dítě z Urologické kliniky 1. LF UK a VFN.

„Závažnější formy dysfunkce ohrožují své nositele nejen inkontinencí, ale i rizikem ztráty funkce ledvin, močovými kameny atd. V úvodu školní docházky trápí inkontinence přibližně 10–15 % dětí,” pokračuje urolog.

„Je-li to možné, snažíme se dětskou inkontinenci řešit neinvazivní cestou. Téměř polovině dětských pacientů pomůže pouhá úprava režimu – problém inkontinence je u dětí často navozen nedostatečným pitím během dne a následným doháněním vpodvečer. U drtivé většiny dětských pacientů se nám daří inkontinenci úplně vyléčit nebo alespoň zmírnit na sociálně únosnou úroveň.“

Kdo pomůže

V první řadě může problém začít řešit praktický lékař, tím, že dotyčného pošle ke specialistovi – na urologii, urogynekologii či gynekologii.

Pokud s návštěvou váháte, pak se nebojte obrátit na společnosti či sdružení zabývající se tímto problémem. Informace o problematice, případně o možnostech léčby, ale i pomoc při hledání odborníka naleznete na stránkách občanského sdružení www.incoforum.cz.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám