Hlavní obsah

O amalgámových zubních výplních koluje řada mýtů

Novinky, Dana Sokolová

Amalgámové výplně začal využívat již v roce 1826 francouzský zubař Auguste Taveau. Spravoval poškozené zuby slitinou stříbra a rtuti. Přestože dnešní amalgámové výplně již obsahují mnohem méně nebezpečné rtuti, stále se mezi odbornou veřejností vedou o jejich nebezpečnosti diskuse.

Amalgámová výplň podle odborníků lidskému organismu neškodíVideo: Novinky

 
Článek

Amalgám stále patří mezi nejčastěji využívané zubní výplně na světě. Je to dáno jednak jeho nízkou cenou, ale také tím, že snese mnohem větší zátěž, než ostatní druhy výplní, a tak vydrží i déle. Proto je hojně využíván především u spravování zadních stoliček. Jeho výhodou je i to, že stříbro mírně odpuzuje bakterie, takže zub ošetřený amalgámem se pak méně kazí.

Naopak jeho největší nevýhodou je pak podle českých dentistů estetická stránka, a tedy jeho kovový vzhled, a pak také schopnost při rozsáhlých výplních zbarvit vyspravený zub až do tmavošeda. Navíc jako každý kov koroduje, v důsledku čehož se postupně zhoršuje kvalita jeho povrchu a těsnící efekt výplně.

Spory kolem nebezpečné rtuti

O tom, že rtuť je pro lidský organismus nebezpečná, není pochyb. Nicméně rtuť je v podstatě v určité míře všude kolem nás. Obsahuje jí nejen amalgám, ale i některé potraviny. Například mořské plody a ryby jí mají v sobě mnohem více než zmíněný amalgám, což potvrdily i mnohé studie, jež se zaměřily na množství rtuti obsažené v krvi pacientů, jejichž chrup byl v různé míře ošetřen amalgámem a lidí, jejichž jídelníček zahrnuje ve větší míře maso mořských živočichů.

Zatímco majitelé amalgámových výplní měli hladinu rtuti nepatrně zvýšenou (stále byla v mezích normy), lidé konzumující mořské živočichy jí v krvi měli mnohem více.

I když se z amalgámových výplní uvolňuje skutečně jen nepatrné množství rtuti, lékaři je nedoporučují používat u těhotných žen, kojících matek, u lidí s poruchou ledvin, u mléčného chrupu a u lidí s alergií na amalgám.

Státy jako Norsko a Dánsko již používání amalgámových výplní kvůli rtuti zakázaly. Nicméně všude jinde na světě bylo pouze omezeno používání původních amalgámových výplní, jež si zubaři míchali přímo v ordinaci. Nahradil je kapslovaný dózovaný amalgám, který minimalizuje manipulaci se rtutí a garantuje výrobcem přesně stanovený optimální poměr prášku a kovu pro vznik kvalitní slitiny.

"Amalgám má zajisté svá rizika, nicméně ani bílé plomby nejsou bez vad. Obsahují pryskyřici, na kterou jsou lidé často alergičtí," upozorňuje bývalý prezident České stomatologické komory Pekárek.

Podle něj zatím stále neexistuje žádná přesvědčivá studie, která by jednoznačně prokázala, že amalgám v zubech poškozuje zdraví, což potvrzuje i světová dentální asociace, která amalgám stále považuje za bezpečný a desítkami let prověřený materiál.

Reklama

Související témata:

Související články

Zubař by měl opravit i mléčný chrup dítěte

Třetina českých dětí od dvou do šesti let má více zkažených zubů, než je evropský průměr. V minulosti bylo standardem, že dentisté mléčné zuby nespravovali,...

Výběr článků

Načítám