Hlavní obsah

Novinka, která pomáhá v boji s nádory prsu

Právo, Petr Veselý

Ve dvou špičkových onkologických centrech ČR začínají využívat nový typ mamotomie. Tedy odebírání vzorků tkáně z podezřelých bulek a útvarů v ženském prsu.

Foto: Profimedia.cz

Nový přístroj pomáhá snáz určit správnou diagnózu.

Článek

Je výrazně rychlejší než odběry dosavadními přístroji. A umožňuje snáz určit správnou diagnózu. Využívá radiofrekvenční energie.

„V porovnání se standardní mamotomií netrvá úkon 10 až 30 minut, ale 30 vteřin až 1 minutu,“ říká MUDr. Helena Bartoňková, primářka radiologie v Masarykově onkologickém ústavu v Brně. „Navíc dokáže získat vzorek tkáně neporušený, s jasnými okraji, což je výhodné pro jeho histologické hodnocení.“

Větší komfort pro ženy

Postup je na začátku podobný jako u klasické mamotomie s dosavadními přístroji. Lékař prs nejprve lokálně znecitliví a zaměří místo odběru. Pak k podezřelému útvaru zavádí elektrodu (namísto obvyklé jehly). Je silná několik milimetrů a má na konci hrot, který se noří do prsu. Lékař využívá i podtlaku. Díky němu nasaje tkáň až k elektrodě. Dráhu hrotu sleduje pomocí ultrazvuku nebo mamografického rentgenu.

„Vysokofrekvenční energie umožňuje rychlé oddělení tkáně a její odběr,“ říká doktorka Bartoňková. „Eliminuje na minimum také krvácení. Zařízení uvnitř elektrody podezřelý útvar uchopí pomocí pěti ramének, která vytvoří jakýsi košík. Získaný vzorek je pak celistvý a lékař ho poměrně snadno vytáhne ven.“

Stávající mamotomy pracují s dutou jehlou. Specialisté s nimi během výkonu odebírají v průměru 10–20 vzorků. U nového typu vyšetření odeberou pouze jeden větší. Mohou tak odstranit celé podezřelé ložisko až do velikosti 2 cm. Některé ženy díky tomu nemusí na chirurgickou operaci. V budoucnu se počítá s výrobou elektrod, které odstraní útvary do 3 cm, a to i s bezpečnostním lemem zdravé tkáně kolem podezřelého ložiska.

Dělá se ambulantně

Zákrok se stejně jako ostatní typy biopsií a mamotomií dělá ambulantně. Pro ženy znamená větší komfort a snazší způsob, jak stanovit jejich diagnózu.

Přístroje umožňující nový druh biopsie mají zatím jen v radiologickém oddělení Masarykova onkologického ústavu v Brně a na pražské klinice Brest Unit Prague, vedené primářkou MUDr. Miroslavou Skovajsovou, Ph.D.

Dá se ovšem předpokládat, že se brzy rozšíří do dalších center v republice.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám