Hlavní obsah

Nová vakcína ušetří dětem nepříjemné očkování

Právo, Václav Pergl
ČESKÁ REPUBLIKA

Nová vakcína, tzv. hexavakcína, ušetří dětem nepříjemné očkování až o tři injekce. Pokud vláda a Parlament o tom rozhodne, budou ji dostávat od příštího roku všechny děti, které se narodí.

Foto: Martin Kovalský

CCT FORUM 2017 Ostrava

Článek

"Děti by tak byly očkovány současně proti záškrtu, tetanu, dávivému kašli, hemofilové invazivní infekci, dětské přenosné obrně a hepatitidě typu B," řekl novinářům v úterý docent Ivan Novák z pediatrické kliniky I. lékařské fakulty UK Fakultní Thomayerovy nemocnice v Praze. Uvedl, že v současné době už o tom rozhodla příslušná komise dětských lékařů, ale bude záležet na vládě, zda o tomto novém schématu očkování rozhodne. Stálo by totiž asi 350 miliónů korun.

Docent Novák se domnívá, že ve skutečnosti by náklady byly menší, protože by odpadlo očkování proti obrně a žloutence, které je až dosud zvlášť, takže konečné navýšení proti současným nákladům na dětské očkování by bylo zhruba 120 až 150 miliónů korun. Navíc by se ušetřily i peníze ze zdravotního pojištění, protože praktičtí lékaři by zvali děti místo současných 13 jen k 6 návštěvám, a tím by dostali i méně peněz od zdravotních pojišťoven.

Vít: Věříme, že najdeme pochopení

Hlavní hygienik republiky doktor Michael Vít Právu potvrdil, že v návrhu státního rozpočtu na příští rok bude, aby děti byly očkovány touto hexavakcínou, která je k nim mnohem šetrnější.

"Věříme, že vláda a posléze i Parlament náš návrh schválí. Peníze na očkování totiž nejdou ze zdravotního pojištění, ale ze státního rozpočtu. Počítáme s navýšením zhruba 150 miliónů korun," řekl Vít.

Vakcína snižuje počet vpichů

Nová vakcína snižuje počet očkování, které musí dítě podstoupit v prvních dvou letech. Počet injekcí se sníží o tři a celkový počet očkování o sedm (některé se podávají ústně). Navíc vakcína obsahuje tzv. nebuněčnou složku proti dávivému kašli a má tedy mnohem méně nežádoucích reakcí po očkování než vakcína klasická.

Od loňska mají rodiče možnost tuto vakcínu vyzkoušet, ale platí ji v plné výši. Cena jedné injekce je asi 1800 Kč, očkování se opakuje třikrát v prvním roce života a čtvrtá, posilovací dávka, se podává mezi 18. až 20. měsíce věku dítěte. Zdravotní pojišťovny zatím vakcínu nehradí a rodiče ji tedy hradí včetně vpichu v plné výši, což dělá asi 7200 Kč. Ve zvlášť indikovaných případech, například u dětí s nízkou porodní váhou a nebo s chronickou vadou, bylo očkování plně hrazeno.

"Mohu potvrdit, že v mé ordinaci přibližně polovina rodičů kupuje dítěti lepší vakcínu," sdělila doktorka Nora Struková, praktická lékařka pro děti z pražských Modřan. Uvedla, že se výrazně snížil počet vedlejších účinků a děti i samotný vpich lépe snášejí, protože méně bolí. Přimluvila se proto, aby tuto vakcínu od příštího roku dostávaly všechny děti v rámci povinného očkování, a to zdarma.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám