Hlavní obsah

Nová léčba diabetu zachránila ženě nohu před amputací

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když si paní Anna Julinová našla před rokem v listopadu na patě prasklinku, netušila, že čtyři měsíce poté jí lékaři navrhnou radikální zákrok, a to amputaci nohy v bérci. Díky zarputilosti její i ošetřujícího lékaře nohu zachránila. Pomohl jí k tomu odborný přístup lékaře v kombinaci s novou léčebnou terapií MDM používanou v České republice tři roky, ve světě známou přes čtyřicet let.

Foto: Profimedia.cz

Diabetická neuropatie je jednou z nejčastějších komplikací diabetu.

Článek

Diabetická neuropatie je jednou z nejčastějších komplikací diabetu. Jen v České republice jí trpí okolo 300 tisíc diabetiků. Má za následek různé zdravotní problémy včetně bolestí dolních končetin, pálení, křečí atd. Často navíc končí amputací. Doposud neexistují účinné léky, které by problém zcela vyřešily. Obvykle lékaři předepisují preparáty na tlumení bolesti a léky na zlepšení prokrvení tkání.

MDM terapie neboli Mesodiencefalická modulace je metoda fyzikální léčby, která upravuje a harmonizuje poruchy způsobené funkčními i orgánovými chorobami. Jde o neinvazivní elektrofyziologickou stimulaci centrálního nervového systému, konkrétně mezimozku, terapeutickými proudovými impulsy. Nemocný impulzy nijak nevnímá, proto je lze aplikovat i ambulantně.

„Od začátku roku podstoupilo na našem pracovišti terapii MDM přes 120 diabetiků trpících bolestivou formou diabetické neuropatie. Přes 80 procent udává výrazné zlepšení klidových, zvláště nočních bolestí dolních končetin, úpravu spánku a neklidu nohou,“ potvrzuje MUDr. Emil Záhumenský.

Foto: MDM centrum ve Zlíně

Paní Anna Julinová se svým ošetřujícím lékařem

"Metoda MDM má pozitivní a dlouhodobý účinek i při léčbě pacientů s poruchami způsobenými omezenou funkcí nebo selháním mikrocirkulace v tkáních. V kombinaci se standardními metodami léčby tak pomáhá i k hojení chronických ran," dodává doktor Záhumenský.

Možnost přihlásit se do klinické studie

Na základě těchto poznatků MUDr. Emil Záhumenský bude na svém pracovišti posuzovat efekt MDM na hojení závažných diabetických ulcerací. Chce tak vědecky prokázat významný vliv metody MDM při léčbě těžkých defektů dolních končetin.

V současnosti se tedy může jakýkoliv nemocný s vážnými problémy s těžce hojitelnými ranami i s hrozbou amputace přihlásit do lékařské studie a podpořit tak výzkum i rozšíření této metody u nás.

Současně pan doktor Záhumenský provádí další lékařskou studii, která by měla oficiálně prokázat účinnost terapie MDM při léčbě poruch erekce.

Foto: MDM centrum ve Zlíně

Aplikace MDM

Informace:

V současné době je diabetikům v České republice k dispozici 7 MDM Center v Plzni, v Praze, ve Zlíně, v Hradci Králové, Mariánských Lázních, Novém Městě nad Metují a nově v Sanatoriích Klimkovice v Ostravě. V listopadu se připravuje otevření nového MDM Centra v Sedlčanech.

Více informací o metodě MDM včetně dalších vyjádření pacientů i lékařů k terapii pro diabetiky naleznete na adrese: mdmcentrum.com .

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám