Hlavní obsah

Nová čočka umožňuje kvalitní vidění bez brýlí do různých vzdáleností

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nová trifokální čočka umožňuje vidět bez brýlí do dálky, na blízko při čtení i na střední vzdálenost, což doposud nebylo zcela možné. Střední vzdálenost je přitom typická například u počítačového monitoru.

Foto: Profimedia.cz

Nová čočka umožňuje vidět bez brýlí do dálky, na blízko při čtení i na střední vzdálenost.

Článek

„Trifokální nitrooční čočka je vyrobena z hydrofilního akrylátu, díky kterému má výbornou tvarovou paměť a vynikající čirost. Je možné ji do oka implantovat miniaturním řezem a vevnitř oka se pak díky tvarové paměti čočka rozvine do původního tvaru. Její optika je opatřena takzvanou difrakční strukturou, která je vyrobena maximálně přesnou technologií, a tím se dosahuje efektu spočívajícího v tom, že je obraz zaostřován na více vzdáleností,“ vysvětluje Pavel Stodůlka, primář oční kliniky Gemini.

Laserová operace umožňuje čočku v oku usadit co nejpřesněji a dosáhnout díky tomu vysoce kvalitního vidění. Výhodou trifokální čočky je také to, že se do oka vkládá pomocí speciálního zavaděče a lékař se jí během operace vůbec nedotkne, což snižuje riziko možné infekce.

„Operace provádíme ambulantně a díky moderním technologiím jsou bezbolestné a velmi rychlé. Délka pobytu pacienta na sále je kolem 20 minut, samotná operace trvá pár minut. Bezprostředně po operaci je vidění trochu zamlžené, pacienti ale vidí už v okamžiku, kdy opouštějí sál. V případě odstranění větší oční vady je zlepšení patrné už pár minut po operaci,“ dodal Pavel Stodůlka.

Cena za implantaci trifokální čočky je 25 tisíc korun a ve spojení s laserovou operací je celková cena 30 tisíc korun.

Může se vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Aspekty, které ovlivňují barvu našich očí

Oči - orgán, bez kterého bychom jen těžko mohli vést plnohodnotný život. Vnímáme jimi svět okolo nebo vyjadřujeme emoce. I jediným pohledem nás může někdo...

Operace šedého zákalu bez použití nože

Je to převratná událost v oční medicíně. Operace šedého zákalu bez použití nože. V hlavní roli je femtosekundový laser LenSx. V Česku jsou jen dvě pracoviště,...

Výběr článků

Načítám