Hlavní obsah

Nikotin zhoršuje Alzheimerovu chorobu

Novinky, Korzo/P

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

IRVINE

Američtí odborníci se přesvědčili, že dlouhodobé užívání nikotinu může boj s Alzheimerovou chorobou zhoršovat. Přitom dřívější výzkumy provedené na zvířatech a lidech naznačovaly, že nikotin naopak pomáhá omezit vznik škrobovitého plaku v mozku, klíčového projevu Alzheimera.

Foto: Lukáš Wagneter, Red Bull Media House

PSH

Článek

Nová studie ovšem odhaluje, že dlouhodobé přijímání nikotinu nemoc naopak zhoršuje, neboť zvyšuje negativní vliv mozkové bílkoviny nazývané tau, která způsobuje vznik vláknitých klků. Právě ty jsou dalším projevem nebezpečného nervového onemocnění.

Výzkum na myších s Alzheimerovou chorobou uskutečnil tým doktora Franka M. LaFerlyho na Kalifornské univerzitě v Irvine.

Zvýšení aktivity tau

Vědci podávali myším nikotin a sledovali, že se u nich výrazně zvýšila nejen aktivita receptorů pro drogu pocházející z tabáku, ale rovněž stoupala aktivita bílkoviny tau a množily se vláknité klky z ní tvořené.

"Naše objevy potvrzují, že užívání nikotinu při léčení Alzheimerovy choroby by mělo být přehodnoceno," shrnuli kalifornští experti závěry své studie.

Reklama

Související články

Sója a rybí tuk chrání před Alzheimerem

Morem stáří se v civilizovaném světě stala Alzheimerova choroba, která postihuje stále velké procento osob starších šedesáti let. Přitom každý jedinec může...

Kari pomáhá pacientům s Alzheimerem

Výzkumy amerických odborníků naznačují, že koření kari obsahuje látku, která může udržet na uzdě rozvoj Alzheimerovy choroby. Obsahuje totiž účinnou látku...

Výběr článků

Načítám