Hlavní obsah

Nepřítel romantických ranních polibků

Novinky, bok

Jistě jste někdy viděli romantický film, ve kterém se partneři ráno ihned po probuzení políbí. Je to krásné, že? Jenže v reálném životě jen málokdy proveditelné. Hlavním viníkem, respektive spíše ničitelem takových chvilek, je především špatný dech po ránu. A rozhodně za něj nemůže jen fakt, že jste si několik hodin nečistili zuby.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Pravidelná dentální hygiena a její význam se vštěpují už malým dětem. I když tak většina lidí činí, i tak se mnozí po ránu probouzejí s nepříjemným zápachem, který se jim line z úst. Proč tomu tak je?

Velkou roli ve všem hrají sliny a jejich produkce ve spánku, vysvětluje pro server Woman´s Health magazine zubař Mazen Natour, který má praxi na newyorském Manhattanu. Sliny mají kromě jiného i tu funkci, že odstraňují z úst bakterie, které zápach způsobují. Přes noc, pokud je jejich produkce omezena, se pak takové bakterie mnohem snáze množí. Čím sušší ústa, tím horší ranní dech bude. A o to menší šance, že se budete hned po probuzení chtít s partnerem líbat.

Sucho v ústech pak může zhoršovat i dýchání ústy ve spánku, chrápání, ale také užívání některých léků.

Jak lékaři dodávají, výrazně nepříjemný zápach z úst ale může být v některých případech i náznakem zdravotních potíží. Často jde o první známku onemocnění dásní, které bývá spojováno se srdečním onemocněním a mrtvicí. Někdy také může poukazovat na žaludeční nebo střevní problém. Pokud se váš dech po ránu zhoršuje, nepodceňujte to a raději vyhledejte lékaře.

Chcete-li pak mít ranní dech co nejpříjemnější, nezapomínejte si před spaním důkladně čistit zuby, ale také jazyk, na kterém mohou zůstávat nepříjemné bakterie. Na škodu není také použití ústní vody.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám