Hlavní obsah

Nepodceňujte infekce močových cest, hrozí zánět ledvin, ale i dalších orgánů

Novinky, lin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Infekce močových cest postihne alespoň jednou za život 1 z 5 žen a nevyhýbá se ani mužům. Mnoho lidí ji proto považuje za nevyhnutelnou součást života. Pokud ale problém nebudete řešit včas, riskujete rozšíření infekce do dalších částí těla.

Foto: Profimedia.cz

Infekce močových cest může mít vážné důsledky.

Článek

Nedávno svět obletěla zpráva, že herečka Tanya Robertsová, známá například svojí rolí ve filmu o agentu Jamesi Bondovi, zemřela ve svých 65 letech. Podle Huffington Post byla příčinou smrti infekce močových cest, která se rozšířila do ledvin, žlučníku, jater, a následně do krevního oběhu.

Bondgirl Robertsovou partner prohlásil za mrtvou. Zemřela až o 24 hodin později

Kultura

Tato alarmující zpráva se dotkla zejména lidí, kteří považují infekci močových cest za běžné onemocnění. V jakých případech je na čase vážně zpozornět a na co si dát pozor?

Jak vlastně infekce močových cest vzniká?

Ve více než 95 % případů proniká infekce do močových cest tzv. ascendentní cestou, tedy ze zevního genitálu přes močovou trubici.

Mnohem snadněji se tak děje u žen, které mají kratší močovou trubici než muži. Vyústění močové trubice u žen navíc těsněji přiléhá k oblasti pochvy a konečníku.

Antibiotika na močové infekce nelze předepisovat donekonečna

Zdraví

Bakterie, které do močových cest pronikají, pocházejí obvykle z oblasti střevní. U žen se mohou agresivnější střevní bakterie hromadit v pochvě, odkud pak snadno do močových cest pronikají a stávají se tak zdrojem opakovaných infekcí.

Infekce je nejčastěji pozorována nebo lokalizována v močovém měchýři, ale může nastat v kterékoli části močových cest.

V některých případech – zejména pokud nedojde k léčbě – se infekce může rozšířit do ledvin nebo jiných částí těla, a dokonce proniknout do krevního řečiště. Tyto komplikace mohou zapříčinit poškození ledvin či dokonce sepsi, která může ohrozit pacienta na životě.

Barva a zápach moči. Co je a není normální

Zdraví

Příznaky infekce močových cest se mohou lišit

Pokud infekce pronikne do ledvin, můžete zaznamenat bolest v oblasti boků a beder. Příznakem může být také horečka, nevolnost a zvracení. Pro infekci močového měchýře je také typický tlak v dolní pánvi a břišní nepohodlí. Výstražnými signály jsou pak silné bolesti při močení a výtok.

Setkat se můžete také s únikem moči, zvýšenou frekvencí močení a zakalenou či páchnoucí močí. Pokud máte některý z těchto problémů, navštivte lékaře. A pokud se k potížím přidá vysoká horečka, zvracení nebo pomatení mysli, jednejte opravdu spěšně.

Jak na opakované záněty močových cest

Zdraví

Důležitá je prevence

Pokud trpíte na časté infekce močových cest, je potřeba dodržet správné hygienické zásady.

Odborníci doporučují močení po sexu, aby došlo k vypláchnutí všech potenciálních bakterií. Po vykonání potřeby se také zvykněte utírat zepředu dozadu. Obecně je na místě vyšší příjem tekutin, a to zejména vody či brusinkového džusu. Zvažte také změnu menstruačních přípravků.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám