Hlavní obsah

Neobvyklé příčiny nepříjemného nadýmání

Novinky, Bohumila Kunertová

Znáte to nejspíš taky. Po jídle máte během chvilky pocit, že se váš žaludek zbláznil a vy asi prasknete. V horším případě se mohou objevit i bolesti břicha nebo plynatost. Tak nějak se projevuje nadýmání. I když mnohdy nepatří mezi vyloženě nebezpečné zdravotní problémy, i tak dokáže pořádně potrápit.

Foto: Profimedia.cz

Za nadýmáním mohou často stát i poněkud nezvyklé příčiny.

Článek

Nadýmání si nevybírá, čas od času potrápí bez rozdílů muže i ženy. Na vině jsou většinou konzumované potraviny, které nadýmání způsobují. Mezi nepříjemné spouštěče patří často luštěniny, sladkosti, sušenky, obiloviny, mléko nebo příliš sycené nápoje.

Kromě výše jmenovaných potravin ale existují podle odborníků i další aspekty, které mají za následek nepříjemný nafouklý pocit. Server Daily Mail sestavil přehled několika z nich.

Příliš horké jídlo

Při jídle doma se vám nadýmání vyhýbá, ale po návštěvě v restauraci vás potíže přepadají? V tom případě se nabízí možné řešení: jídlo je příliš ohřáté, uvádí londýnská dietoložka Luci Danielsová.

"Mezi mými pacienty se často objevují lidé, které tyto nepříjemnosti přepadají po konzumaci potravin v restauracích, zvláště pak po rýži, těstovinách nebo bramborách."

Vysvětlení je vcelku jednoduché. Při přílišném přehřátí jídla se mění jeho molekulární struktura, a vznikají tzv. rezistentní škroby. Ty nejsou stráveny v tenkém střevě, ale putují do tlustého střeva, kde bakterie vyrábí plyn, který následně způsobuje nadýmání. Nejvíce rezistentních škrobů se vyskytuje v hotových jídlech a také v předpečeném pečivu.

Kolísání hormonů 

Častou příčinou nadýmání u žen mohou být právě hormonální výkyvy během menstruačního cyklu. "Mnohé ženy se před nadcházející periodou cítí velmi nafouklé, což je dáno zvýšenou hladinou progesteronu," vysvětluje gynekologická a porodní konzultantka Leila Hannaová z The Sloane Hospital v Londýně.

"Zvýšená produkce progesteronu v období ovulace způsobuje "ochabování" svalů v oblasti břicha. Veškeré orgány nejsou tak pevně "zabaleny" jako obvykle, a proto mají ženy pocit nafouklého břicha. V období před nástupem menopauzy pak bývají tyto stavy nejhorší," dodává.

S povolenými břišními svaly jsou povolená i střeva. Také pracují pomaleji, což může mít za následek zácpu, která následně může zhoršovat i nadýmání. V takovém případě je nejlepší pomocí zvýšený příjem vlákniny.

Žvýkačky

Při žvýkání polykáme více vzduchu, čímž se automaticky zvyšuje i riziko nadýmání, uvádí Peter Whorwell, lékař v nemocnici Wythenshawe v Manchesteru.

"Největší potíže způsobují žvýkačky bez cukru obsahující látky jako sorbitol nebo xylitol, které mohou zapříčiňovat častější stavy nadýmání. Stejné složky se také nacházejí v neslazených nápojích," varuje Whorwell.

Stejně vysoké riziko nadýmání vzniká i při rychlém a překotném hltání jídla.

Zdravá výživa

Podle profesora Whorwella je cokoli "zdravého" ve většině případů i příčinou nadýmání. Vysokým obsahem vlákniny jsou známé obiloviny a luštěniny, které často způsobují nepříjemné kvašení ve střevech. Pokud jste na takové potraviny hákliví, měli byste se vyvarovat i nadměrné konzumace černého chleba, otrub nebo zeleniny.

"Lidé často v rámci zdravé výživy během dne jedí velké množství čerstvého ovoce, oříšků nebo různých semen. To vše ale může i u zdravých lidí způsobit nadýmání, což teprve u lidí se syndromem dráždivého tračníku," varuje.

Antibiotika

Za nadýmáním může stát také nedostatek "dobrých" bakterií ve střevech. Tzv. střevní mikroflóra pomáhá stimulovat trávení a udržuje střevní buňky zdravé. Antibiotika tuto mikroflóru narušují, stejně jako rovnováhu bakterií, které se špatně množí, uvedla specialistka na alergie a dietní sestra Marianne Williamsová.

Bakteriální nerovnováha následně způsobuje citlivost na různé potraviny, které ve střevech kvasí a výsledkem je opět nadýmání. Vhodnou pomocí jsou probiotika.

Stres

"Existuje prokázané spojení mezi mozkem a funkcí střev. Není tedy ničím překvapivým, že pocity úzkosti či deprese mohou způsobovat i zažívací potíže," vysvětluje Whorwell.

Ve skutečnosti je stres jedním z největších spouštěcích faktorů zažívacích problémů. U řady lidí je tak přes zaznamenané dlouhodobé zažívací potíže odhalen i dlouhodobý stres, který může ve výsledku způsobovat i řadu dalších zdravotních komplikací.

Celiakie - alergie na lepek

Mezi méně častou, ale ne neobvyklou příčinu nadýmání, může patřit i alergie na lepek. Bohužel příznaky alergie jsou mnohdy podobné jako ty u syndromu dráždivého tračníku, takže pacienti mohou žít řadu let se špatnou diagnózou a tím se i jejich problém s nadýmáním může souvisle prodlužovat či zhoršovat.

"Pokud máte podezření na potravinovou alergii, je vhodné si po dobu zhruba sedmi dnů vést podrobný deník o konzumovaném jídle, společně s podrobnými příznaky, které se případně objevily. Problémy pak zhodnoťte z hlediska závažnosti či bolestivosti a o výsledcích se následně poraďte s lékařem," vysvětluje Marianne Williamsová, specialistka na alergie.

Reklama

Související články

Co dělat, když vás trápí žaludeční vředy

Kdo jednou zažil trápení se žaludečními vředy, jistě nám dá za pravdu, že se rozhodně nejedná o nic příjemného. U většiny dospělých může být na vině záludná...

Výběr článků

Načítám