Hlavní obsah

Nemocnicím chybí lék zachraňující život

Právo, Václav Pergl
PRAHA

Českým nemocnicím chybí lék noradrenalin, který zachraňuje životy pacientů ve vážném stavu. Měla by ho mít traumacentra, resuscitační oddělení a další, ale nemaji ho nikde, pokud ano, tak jen v malém množství.

Foto: Hana Jakubčíková Sádlíková

Klatovské náměstí v pátek zaplní tisíce lidí. Konají se zde velké Svatováclavské oslavy

Článek

"Situace je opravdu vážná. Máme všehovšudy pouze deset dávek a potřebovali bychom mít v zásobě dvacetinásobek. Proto dáváme tento lék jen těm skutečně nejtěžším případům," řekl Právu v pondělí doktor Leoš Kabát, mluvčí Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v Praze.

Právě tady by ho potřebovali skutečně hodně, protože na místní traumacentrum se vozí velmi těžké případy včetně havárií.

Zatím musí stačit náhrada

Výrobce léku Zentiva sdělila, že v tuto chvíli skutečně lék nedistribuuje. "Loni nám firma, která dodávala vstupní substanci látky pro výrobu noradrenalinu, oznámila ukončení výroby. Ze zásob jsme vyrobili injekce ještě v lednu," sdělila mluvčí Zentivy Věra Kudynová. Dodala, že Zentiva okamžitě zahájila kroky k registraci nové substance a dodavatelská firma ji dodala až v březnu.

"Lék jsme již vyrobili, je v pohotovostním skladu a čeká na výsledek kontroly jakosti, bez které se nesmí expedovat. Předpokládáme, že distributoři ho dostanou 30. března," řekla Kudynová.

Až do této doby tedy nemocnice budou muset lék nahradit jinými. "Jsou dva preparáty. Ale ani jeden z nich nemá takové výsledky, jako noradrenalin," uzavřel Kabát. Mluvčí Kudynová ještě dodala, že Zentiva o všem už 10. ledna informovala ministerstvo zdravotnictví.

Reklama

Související témata:

Související články

Nemocnice podceňují správnou výživu pacientů

Mnohé české nemocnice a léčebny dlouhodobě nemocných podceňují správnou výživu pacientů. Ta se přitom významně podílí na úspěšnosti léčby. Některou z forem...

Výběr článků

Načítám