Hlavní obsah

Nemocné kosti má každý patnáctý Čech

Novinky, das

Osteoporózou neboli onemocněním kostní tkáně je postiženo okolo 800 000 Čechů. Jejich kosti jsou vzhledem k úbytku kostní hmoty křehké, a tudíž extrémně náchylné ke zlomeninám už při minimální vyvinuté síle. Nemoc, která obvykle nemá žádné varovné příznaky, tak může způsobit i trvalou invaliditu.

Foto: Profimedia.cz

Na nemoc mohou upozornit zlomeniny způsobené minimem námahy.

Článek

Ke vzniku onemocnění vede několik různých příčin jako genetická dispozice nebo menopauza u žen. ”Pokles hladiny ženského hormonu estrogenu během pěti let po menopauze může zapříčinit ztrátu až celé pětiny kostní hmoty. Rizikovými faktory jsou také špatný životní styl, strava chudá na některé minerály a vitamíny a nezdravě nízká tělesná hmotnost,“ vysvětluje Klára Minczinger ze společnosti Generica.

Nemoc se obvykle projevuje skrytě. Lidé si pouze stěžují na bolestivost zad, což je ale často přičítáno jiným neduhům – například zánětům a dalším nemocím, jako jsou choroby srdce a cévního systému.

Viditelným příznakem může být zmenšení tělesné výšky, vytvoření hrbu a zhoršení pohyblivosti v oblasti páteře a hrudního koše.

Za varovné signály jsou pak označovány zlomeniny, které jsou způsobené minimem námahy.  Například zlomenina v krčku stehenní kosti při prudkém došlápnutí či zlomenina zápěstí po pouhém plácnutí ruky do desky stolu.

Účinná prevence

I když je řídnutí kostí přirozený proces související se stárnutím těla, existují způsoby, jak předcházet celé řadě problémů. Základem je fyzická aktivita přiměřená zdravotnímu stavu a věku. Vhodná je především chůze, jízda na kole a plavání.

Riziko onemocnění výrazně zvyšuje i kouření, proto je důležité s tímto zlozvykem skoncovat. Vstřebávání důležitých minerálů také znesnadňuje alkohol či káva, proto i zde by se měl mít člověk na pozoru.

Pro udržení normálního stavu kostí je potřebný vápník. Ten navíc přispívá k normální činnosti svalů a správnému fungování nervových přenosů. Podobně důležitý je vitamín D, který napomáhá normalizovat hladinu vápníku v krvi.

Mezi přírodní zdroje vápníku a vitamínu D patří mléčné výrobky, rybí tuk a olejnatá semena. Přesto může být poměrně obtížné dodržet doporučenou denní dávku. V takovém případě je vhodné sáhnout po potravinových doplňcích.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám