Hlavní obsah

Největší mýty o rakovině plic

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zhoubný nádor plic patří mezi nejčastější příčiny úmrtí u nás. Je to dáno především pozdní diagnostikou onemocnění, jelikož nemocní přijdou k lékaři obvykle pozdě, kdy je nádor už špatně léčitelný. I kolem tohoto onemocnění ale panuje ve společnosti řada nesmyslných mýtů.

Foto: Profimedia.cz

Včasný příchod k lékaři může zachránit život a minimalizovat další komplikace.

Článek

Mýtus 1 – Po letech kouření je poškození plic nevratné

Podle odborníků nikdy není pozdě, abyste s kouřením přestali. Pár dní po odhození poslední cigarety se zlepšuje krevní oběh a plicní funkce. Po roce bez cigarety jsou plíce téměř jako nové. A postupně se snižuje i riziko rakoviny plic.

Mýtus 2 – Lehké cigarety jsou bezpečnější

Cigarety lehké, ultralehké i s nízkým obsahem dehtu jsou škodlivé stejně jako ty ostatní. Navíc pozor na mentolové cigarety, které díky pocitu chladu a osvěžení umožňují kuřákům hlubší vdechnutí cigaretového kouře. Kromě větší škodlivosti je také těžší po nich přestat kouřit.

Mýtus 3 – Kouření marihuany nezvyšuje riziko rakoviny plic

Kouřením marihuany si koledujete o rakovinu také. Navíc lidé, kteří kouří marihuanu, kouří i normální cigarety. A marihuana znásobuje účinky dehtu a dalších rakovinotvorných látek v cigaretách.

Mýtus 4 – Umělé vitamínové doplňky a antioxidanty chrání před rakovinou

Přírodní antioxidanty a vitamíny v ovoci a zelenině skutečně chrání před rakovinu. Ale co se týče umělých doplňků, některé z nich, jako např. beta-karoteny, naopak riziko rakoviny zvyšují.

Mýtus 5 – Dýmky a doutníky rakovinu plic nezpůsobují

Nejen že způsobují rakovinu plic stejně jako cigarety, navíc zvyšují riziko rakoviny dutiny ústní, krku a jícnu. Dýmky a doutníky jsou tedy ještě nebezpečnější.

Mýtus 6 – Rakovinu plic způsobuje pouze kouření cigaret a nic jiného

Hned druhým rizikem pro rakovinu plic je radon, vyzařující z půdy. Radon dokáže prosakovat i přes zdi, a proto je nutné jej před započetím stavby domu měřit.

Mýtus 7 – Rakovinu plic způsobuje i mastek

Mastek neboli talek je minerál používaný v mnoha průmyslových odvětvích. Nebyla zjištěna žádná souvislost s jeho používáním a rakovinou plic. Velmi nebezpečné pro vznik rakoviny plic jsou azbest a vinylchlorid.

Mýtus 8 - Při zjištění rakoviny plic je už zbytečné přestat kouřit

Právě naopak. Pokud pokračujete s kouřením cigaret, snižujete tím účinky léčby. Po operacích rakoviny plic se u kuřáků rána na plicích daleko hůře hojí.

Mýtus 9 – Cvičení nijak neovlivňuje riziko rakoviny plic

Pravidelná fyzická aktivita snižuje riziko rakoviny plic až o 20 %. Navíc se zlepšují dechové a srdeční funkce.

Mýtus 10 – Znečištění ovzduší je hlavní příčinou rakoviny plic

Venkovní ovzduší znečištěné smogem a kouřem je zodpovědné jen za 5 % rakovin plic, a to ještě v nejvíce znečištěných městech. Hlavním zabijákem je samozřejmě kouření.

Zdroj: Ulékaře.cz

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám