Hlavní obsah

Nejlepším lékem na bolest je smích z břicha

Oxford

Smích léčí a podle vědců i ta největší bolest výrazně ustoupí, pokud se člověk od srdce upřímně zasměje a nejlépe rovnou hluboko z břicha. Při takovém trápení bránice se totiž do mozku vylije velké množství endorfinů, které působí jako zatím nejúčinnější přírodní léky na tišení bolesti. Naopak nuda a rozladěnost vnímání bolesti zostřují.

Foto: Profimedia.cz

Při smíchu se vyplavuje do krve velmi mnoho endorfinů.

Článek

Zjistili to vědci z Oxfordské univerzity, kteří pouštěli skupině osob komediální klipy, po čtvrt hodině jejich odolnost vůči bolesti vzrostla o deset procent. U těch, kteří ale sledovali velmi nezáživné videoklipy, se vnímání bolesti naopak zostřilo.

Důležitý je podle profesora Robina Dunbara z Oxfordu také druh smíchu, jen chichotání a usmívání nemá stejný psychologický efekt jako skutečný smích z břicha, kdy člověk intenzivně cítí bránici.

„Vyprázdní se výrazně plíce, což vede k tomuto účinku. Je to přesně to, když říkáme, že jsem se smál, až to bolelo. Zdá se to být extrémně bolestivé, ale vylučuje se při tom velmi mnoho endorfinů,“ tvrdí profesor Dunbar.

Při ulevování od bolesti také záleží na typu sledovaného humoru. Grotesky a bláznivé skeče působí nejlépe, naopak inteligentní humor stand-up komiků a vypravěčů má vliv jen minimální.

Reklama

Související témata:

Související články

Intenzitu bolesti ovlivní i to, kam se díváte

Poranili jste se, nebo vás čeká drobný, ale nepříjemný zákrok? Bolestivost v dané situaci můžete snížit tím, že se v době jejího vnímání budete dívat správným...

Výběr článků

Načítám