Hlavní obsah

Nejčastější příčiny nevolnosti a žaludečních potíží

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nevolnost, podrážděný žaludek, zvracení. To jsou symptomy, které má v oblibě jen málokdo. Jejich příčina může být velmi pestrá. Od těhotenství, přes nadmíru alkoholu na večírku až po stres nebo zdravotní potíže.

Foto: Profimedia.cz

Nevolnost a žaludeční potíže mohou mít na svědomí kromě těhotenství také léky nebo nadměrný stres.

Článek

Vzhledem k tomu, že nevolnost sama o sobě je velmi nespecifický symptom, může být indikátorem hned několika věcí. A jelikož nemusí jít pouze o projevy těhotenství, doporučují lékaři nevolnost rozhodně nepodceňovat.

„Může jít klidně jen o následek toho, že jste si dali k obědu něco špatného, stejně tak ale může jít o příznak rakoviny slinivky břišní,“ uvedla Chavi Eve Karkowsky, gynekoložka a odbornice na porodnictví a zdraví žen z Montefiore Medical Group-Comprehensive Care Center.

„Pokud jde o déle trvající stav, který nesouvisí se změnami v jídelníčku, měli byste vždy vyhledat lékaře,“ dodala.

Server Women´s Health magazine přinesl několik nejčastějších důvodů, které mohou způsobovat uvedené problémy.

Migréna

Pokud člověk trpí na migrény, je dost možné, že se k nim mnohdy bude přidávat i celková nevolnost. „U některých lidí se dokonce mezi migrénou a nevolností utvoří pevné spojení, kdy jedna potíž pravidelně doplňuje druhou,“ uvedla lékařka.

Syndrom pánevní kongesce

Jednou ze stále nedostatečně diagnostikovaných, ale častých příčin bolestí břicha a nevolnosti u žen může být i tzv. syndrom pánevní kongesce.

„Příčinou je žilní nedostatečnost v oblasti pánve. Stejně jako mohou ženy trpět křečovými žilami na nohách, mohou se vyskytovat i abnormálně rozšířené žíly v oblasti pánve. Tyto žíly jsou větší, než je běžné, mohou tak tlačit na střeva, vaječníky nebo dělohu, což může způsobovat celou řadu příznaků,“ popisuje možné příčiny lékař Christopher C. Hollingsworth z NYC Surgical Associates.

Stres

Další možnou, a v poslední době i stále rozšířenější příčinou uvedených problémů je stres. Pro lidi, kteří se setkávají se stresem ve velké míře, doporučuje rodinná lékařka Deepa Iyengarová najít si něco, při čem se dokážete uvolnit a odreagovat, pomoci mohou také mnohé formy meditace nebo terapie. Jinak v opačném případě při častých žaludečních potížích ze stresu může hrozit i zánět žaludku.

Žlučové kameny

„Nevolnost a zvracení mohou být dva velké příznaky žlučových kamenů,“ říká Sandra Fryhoferová, internistka a bývalá prezidentka American College of Physicians. Pokud se u potíží vyskytuje bolest převážně v pravém horním kvadrantu břicha, a je navíc doprovázena vysokou horečkou, je třeba vždy vyhledat lékaře.

Léky

Fryhoferová zároveň poukázala, že pocity na zvracení mohou být často vedlejším efektem při užívání některých léků – antikoncepce, vitamínů a dalších volně prodejných tablet. Pokud to jde, radí podobné léky užívat vždy s jídlem.

Těhotenství

I těhotenství je možnou příčinou nevolností a zvracení. Zatímco některé ženy mají to štěstí, a podobné potíže je v požehnaném stavu netrápí, jiné se s nimi mohou potýkat řadu týdnů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám