Hlavní obsah

Nejčastější důvody nepravidelné menstruace

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Menstruace je od určitého věku součástí života každé ženy. I když bývá někdy bolestivá nebo příliš dlouhá, její pravidelnost naznačuje, že je vše důležité v pořádku. Pokud naopak nastane v cyklu výpadek, může to kromě těhotenství značit i důsledek výraznější změny v životním stylu.

Foto: Profimedia.cz

Důvodem k absenci menstruace nemusí být nutně jen těhotenství. Příčin může být celá řada.

Článek

Při snaze otěhotnět je nedostavující se menstruace doslova vítána, v ostatních případech spíše přidává vrásky na čele a starosti.

Opožděná nebo někdy zcela chybějící menstruace ale nemusí nutně znamenat vážný problém, jak popisuje pro Foxnews doktorka Mary Rosserová, asistentka na oddělení gynekologie a porodnictví v newyorském Medical Center.

Důvodů pro nepříjemné opoždění může být podle jejího vyjádření celá řada, rozhodně ne jen nechtěné těhotenství. Během své dlouholeté praxe zaznamenala několik nejčastějších příčin.

U mladých dívek

U mladých dívek, které začínají menstruovat, je nepravidelnost poměrně běžná. „Dospívajícím pacientkám připomínám, že jsou stále ve vývinu. Tělo potřebuje nějakou dobu na to zareagovat na rychlé hormonální změny. Nepravidelné cykly tak mohou být součástí daného období,” uvedla lékařka.

Větší úbytek nebo přibírání na váze 

Jedním z nejčastějších viníků nepravidelnosti menstruačního cyklu je pak podle lékařky výraznější změna hmotnosti. Problémy se mohou začít objevovat zhruba při zhubnutí nebo nabrání desetiny aktuální váhy.

„Významné změny tělesné hmotnosti, a to zejména pokud jde o hubnutí, mohou zapříčinit hormonální nerovnováhu,” uvedla. „Při podváze nebo nadváze se mění hladina estrogenů, jejíž výkyvy posléze mají vliv na pravidelnou periodu.”

Časté a namáhavé cvičení

Podobný vliv jako změna hmotnosti může mít na menstruaci i extrémní cvičení. „Často jsou podobné výkyvy vidět u maratonských běžkyň nebo baletek,” dodává gynekoložka.

Stres

Vedle fyzické zátěže je problematický i dlouhodobější stres. Pokud tedy zrovna procházíte mimořádným napětím v práci, nebo řešíte vážnější osobní problémy, není se čemu divit, když se menstruace najednou nedostaví.

Podle odbornice se problém většinou sám vyřeší ve chvíli, kdy se zbavíte největšího stresoru nebo vyřešíte problém.

Léky 

Menstruační výkyvy mohou způsobovat také mnohé léky. „Ženy, které berou dlouhodoběji například antidepresiva, mohou poměrně spolehlivě očekávat nepravidelnost v menstruačním cyklu,” popsala Rosserová. Podle ní mohou mít podobný vliv i některé chemoterapeutické léky.

Někdy je na vině dokonce i nově užívaná antikoncepce. Náprava cyklu v takovém případě může podle lékařky trvat i několik měsíců po jejím vysazení.

Problémy se štítnou žlázou

Aby toho nebylo ve výčtu málo, vliv na měsíční pravidelnost může mít i nesprávné fungování štítné žlázy.

„Když je v těle nezvykle nízká nebo naopak vysoká hladina hormonů štítné žlázy, může to opět vést ke změně menstruačního cyklu.” V tomto případě může k urovnání pomoci předepsání vhodných léků na regulaci těchto hormonů.

Období před menopauzou

V období, kdy začíná ženské tělo procházet prvotními změnami a posunem směrem k menopauze, může začít docházet také k nepravidelným výpadkům cyklu.

U většiny žen takové období nastává zhruba kolem 40. roku, může se ale objevit i dříve. Výjimkou nejsou ani výkyvy nálad a návaly horka.

Na závěr lékařka dodává, že je třeba vše brát s klidem. „Pacientky často přijdou a okamžitě panikaří, že jim z ničeho nic vynechala menstruace. Všem opakuji, že je zcela normální mít jeden nebo dva nedokonalé cykly za rok.”

Reklama

Související témata:

Související články

Tipy, jak ulevit od bolestivé menstruace

Nepříjemný premenstruační syndrom a bolestivá menstruace. Dvě věci, které moc dobře zná téměř každá žena. Existují ale nějaké zaručené tipy, jak toto hormony...

Výběr článků

Načítám