Hlavní obsah

Nechtěné přibývání na váze aneb Když se u jídla rozptylujeme

Novinky, Bohumila Kunertová

Skloubit péči o rodinu, náročné zaměstnání i soukromý či společenský život nebývá vždy jednoduché. Není tak výjimkou, když lidé ve snaze ušetřit potřebný čas dělají více věcí najednou. U některých věcí to není na škodu, u některých by se to ale nemělo raději praktikovat vůbec - třeba u jídla.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Odmalička nám rodiče vtloukají do hlavy, že jídlo (samozřejmě to zdravé) je základem všeho a měli bychom si ho co nejvíce vychutnat.

Ale copak to jde, když nás honí uzávěrka, děti čekají v družině či nás „dohání” cokoli jiného a na vychutnávání snídaně, oběda či večeře prostě není čas? A když už je, tak je přitom nejlepší dělat i něco jiného, aby onen čas byl využit skutečně naplno?

Důvody pro mnohé možná snadno pochopitelné, odborníci to ale rozhodně tak nevidí. Podle nich je každé jídlo, které si plně nevychutnáme, vesměs „škodlivé”. A proč?

Rychlá konzumace jídla organismu vůbec neprospívá

Zdraví

Vysvětlení je jednoduché. Takové chování může mít za následek nepříjemné přibývání na váze. A rozhodně to není jen proto, že při různém druhu rozptýlení sníte daného pokrmu mnohem více, než byste mohli, nebo měli. Horší je, že se při takovém chování může stát, že vaše tělo jídlo jednoduše „nezaregistruje”.

Nový výzkum univerzity v britském Sussexu prokázal, že při jídle, u kterého se soustředíte na cokoli jiného (dívání se na televizi, práce na počítači, ale i třeba jídlo při chůzi), není tělo schopno zaznamenat skutečné množství přijatých kalorií.

Čím menší pozornost, tím méně „zaznamenaných” kalorií

Dobrovolníci byli v rámci výzkumu rozděleni do několika skupin - každá dostala za úkol vyřešit nějaký test (někteří lehčí, někteří těžký) a všichni měli k dispozici jako občerstvení smoothie (někteří velmi bohaté na živiny, jiní nízkokalorické). Všichni si následně mohli po provedeném testu dopřát navíc i nezdravé lupínky.

Výsledky byly velmi zajímavé. Ti dobrovolníci, kteří měli za úkol řešit méně náročný úkol a dostali nápoj bohatý na živiny, následně snědli mnohem méně lupínků než ti, kteří dostali „chudý” nápoj. Jednoduše nějak zaznamenali, že měli dostačující kalorickou porci občerstvení.

Za zdravými a dietními výrobky se často schovávají průmyslově zpracované potraviny

Zdraví

Ve skupině řešící náročný úkol ale byly výsledky zcela jiné. Ti, kteří dostali bohatě výživný nápoj snědli následně stejné, někdy dokonce i vyšší množství lupínků než ti s méně výživovým produktem.

„V této studii jsme byli jasnými svědky toho, že lidé si byli částečně vědomi výživového rozdílu v přijímaných produktech, a to i když byli mírně rozptýlení plněním úkolu. Pokud ale byla pozornost dobrovolníků plně zaměstnána něčím zcela jiným, jejich organismus nebyl schopen zaznamenat výživový rozdíl. To v reálu znamená, že pokud jste při jídle velmi zaneprázdněni, v zásadě nezaregistrujete, co a v jaké kalorické hodnotě jíte. Tudíž téměř jistě hrozí, že se budete následně přejídat,” vysvětlil pro Daily Mail Martin Yeomans, profesor experimentální psychologie a jeden z autorů studie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám