Hlavní obsah

Nechte si vyšetřit svá prsa a odhalte tak rakovinu včas

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Preventivní vyšetření prsu je u nás hrazené zdravotní pojišťovnou jednou za dva roky, a to pouze ženám ve věku mezi 45 a 69 lety. Rakovina prsu se však vyskytuje i u žen v mladším věku. Proto před šesti lety vznikl projekt Ženy ženám, který nejen upozorňuje na důležitost preventivních vyšetření, ale také přispívá na mamografické či ultrazvukové vyšetření částkou 200 Kč.

Foto: www.zdravaprsa.cz, Novinky

Letošní motto projektu Ženy ženám zní: Bojuj a zvítězíš

Článek

„V Česku bohužel stále platí, že řada gynekologů neposílá své klientky na preventivní screeningové vyšetření. Spousty žen se tak díky možnosti využít slevu objeví s poukázkou Ženy ženám na tomto pracovišti zcela poprvé, a tato návštěva pro ně bývá mnohdy zásadní,“ říká profesor MUDr. Jan Daneš, CSc. z Asociace mamodiagnostiků ČR.

Pro příklad uvedl primář RDG oddělení Ústecké polikliniky Petr Váša příklad své 27leté pacientky: "Žena k nám nedávno přišla jako samoplátkyně a využila přitom poukázky z projektu Ženy ženám. Bohužel jí byl diagnostikován zhoubný nádor prsu, který se však díky včasnému odhalení mohl začít adekvátně léčit. Lze tedy říci, že díky této preventivní akci, byl pacientce zachráněn život.“

Poukázka má dodat ženám odhodlání nechat se vyšetřit

Díky projektu Ženy ženám, absolvovalo vyšetření již více než 45 000 žen. Přestože cena jednoho vyšetření většinou přesáhne hodnotu 200 Kč, a ženy si tak zbytek musí doplatit, má tato forma pomoci obrovský smysl. Nejde vždy jen o finanční injekci, ale především o získání informací a odhodlání, nechat se vyšetřit.

Poukazy na sonografické nebo mamografické vyšetření je možné získat na osvětových akcích Avonu, prostřednictvím organizací onkologicky nemocných, a také přímo v akreditovaných screeningových centrech. Ženy si o ně mohou rovněž zavolat na bezplatnou Avon Linku proti rakovině prsu (800 180 880), poukaz poté obdrží poštou.

Rakovina prsu postihuje ženy všech věkových kategorií. Ženy, které se rozhodnou finančního příspěvku na vyšetření prsu využít, se musí objednat na akreditovaném pracovišti a to do konce října, kdy letošní ročník končí. Seznam pracovišť spolu s kontakty naleznete na www.zdravaprsa.cz, nebo jsou také k dispozici v informační brožuře, jejíž součástí je právě kupon s příspěvkem na vyšetření 200 Kč. Vyplněný kupon je nutné odevzdat bezprostředně před vyšetřením.

Nejlepším způsobem prevence je samovyšetření a především pravidelné odborné vyšetření (mamografický screening). Bohužel pouze odhalení choroby v počátečním stadiu umožňuje efektivní léčbu bez trvalých následků.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám