Hlavní obsah

Návod, jak se zbavit křečových žil a mít krásné nohy do plavek

Novinky, das

Léto je již pomalu za dveřmi, a tak se blíží poslední možnost zbavit se nevzhledných křečových žil, které ženám především v tomto období zbytečně snižují sebevědomí. Která žena by nechtěla mít krásné nohy do plavek?

Foto: Profimedia.cz

Hlavní příčinou vzniku křečových žil je až z 80 % dědičnost.

Článek

Křečové žíly neboli chronická žilní nedostatečnost je dlouhodobý proces, který se bez včasné léčby zhoršuje. Nejprve se objevují drobné rozšířené žilky, poté nevzhledné, vinuté struktury bolestivé na dotek a posléze může dojít až k porušení zásobování dolních končetin a celé řadě komplikací.

Kromě viditelných žil si lidé nejčastěji stěžují na pocit napětí a tíži dolních končetin, zvláště večer po denní námaze a horku. Časem se přidávají otoky kolem kotníků a v posledním stadiu může dojít k tmavému zbarvení kůže a jejímu zatvrdnutí v oblasti bérců. Někdy pak vznikají i obávané vředy. Nemusí to být ale pravidlem. Celou řadu lidí trápí bolesti nohou bez viditelných známek, že se jedná o varixy.

"Hlavní příčinou vzniku křečových žil je až z 80 % dědičnost. Svou roli hraje i životní styl, nadváha a zaměstnání. Lidé, kteří při své práci stojí, mají křečové žíly častěji než ostatní pracující. Těhotenství je další rizikový faktor, při kterém dochází k mechanickému útlaku pánevních žil a pak také k výrazným hormonálním výkyvům. To samé platí u menopauzy. Onemocnění se někdy může vyskytnout také u pacientů s hlubokou žilní trombózou, při vrozených vadách hlubokého žilního systému, po chirurgickém zákroku a úrazu, kdy může dojít k zánětu," vysvětluje primář Žilní kliniky na Praze 1 MUDr. Ota Schütz.

Důležitá prevence

Dostatek pohybu je tou nejlepší prevencí. Pokud ale již křečové žíly člověk má, pak by se měl raději vyhnout sportům se statickou zátěží, jako je např. vzpírání, ale i jízda na koni. Při těchto sportech se v žilách výrazně zvyšuje tlak a je omezena žilní cirkulace. Naopak vhodné je plavání či jízda na kole.

Předcházet křečovým žilám lze i zdravým životním stylem, správným jídelníčkem či dostatečným pitným režimem. Při dlouhém sezení je dobré podpořit lepší cirkulaci krve v dolních končetinách jejich procvičováním, např. krouživými pohyby chodidel. Dobré je si i denně udělat přestávku na 10–15 minut a dát si nohy nahoru.

Foto: www.zilniklinika.cz

Křečové žíly před a po zákroku moderním laserem.

Nohám prospívá i jejich sprchování střídavě teplou a studenou vodou, kdy studenou vodou by se mělo vždy i končit. Při sezení se doporučuje nedávat nohu přes nohu. A především ženy by se měly vyvarovat kombinované hormonální antikoncepce s estrogeny a kouření.

V každém případě by lidé hned při prvních příznacích – obtížích nebo již viditelných křečových žilách – měli vyhledat žilní specialisty. Šikovný a zkušený lékař bývá obvykle důležitější než zvolená metoda léčby.

Správná diagnóza je základ

Obtíže nemusí vždy odpovídat velikosti křečových žil, a tak je zapotřebí provést odborné vyšetření. Výhoda specializovaných cévních klinik spočívá ve zkušenostech, kvalitě personálu a zároveň v přístrojovém vybavení.

„Vyšetření pomocí barevného duplexního ultrazvuku s vysokou citlivostí a rozlišovací schopností podrobně ukáže, jak to s cévami klienta skutečně vypadá. Ultrazvuk umí rozlišit zdravou žílu od nemocné funkčně i anatomicky. Pomůže nalézt počátek žilního postižení a také naplánovat přesně cílenou operaci. To vše neinvazivně a bezbolestně, s možností toto vyšetření kdykoli opakovat,“ vysvětluje primář Schütz.

Na základě tohoto vyšetření odborník doporučí nemocnému nejefektivnější řešení, které mu zaručí i následnou rychlou rekonvalescenci.

„Operaci je vhodné provést takovým způsobem, aby se křečové žíly nevracely, a nemusely proto být znovu operovány. Samozřejmě dispozice pro vznik křečových žil nelze odstranit ani operací, ani laserem, nicméně kvalitním výkonem operatéra a změnou životního stylu lze i tato rizika minimalizovat,“ upozorňuje MUDr. Schütz.

Po zákroku okamžitě domů

Ne vždy řešení křečových žil vyžaduje zásah. V počátku onemocnění často postačí kompresivní punčochy a změny životního stylu.

Foto: Žilníklinika.cz

MUDr. Ota Schütz při značení problémových míst.

Léčba pokročilého stavu křečových žil může být různá. „Na své klinice používám všechny v současné době dostupné nejmodernější metody, které pravidelně kombinuji. Patří k nim katetrizační metody, laserové a radiofrekvenční, sklerotizace či populární flebektomie. Nezastupitelnou roli u rozsáhlých varixů má stále operace na základě cévně chirurgických pravidel. Zákrok je ambulantní, takže v den operace může klient odejít domů,“ vysvětluje doktor Schütz, který na své klinice provádí stovky operací ročně.

Léčba pomocí laserů

V léčbě křečových žil je v současné době již standardem velmi výkonný diodový laser pro nitrožilní katetrizační léčbu, který je díky vlnové délce 1470 nm méně bolestivý a hlavně výrazně výkonnější než předchozí. Jeho technologickou výhodou oproti předchozím laserům je změna směru působení laserového paprsku, a to z původního lineárního do současného radiálního působení.

Na trhu je ještě další moderní laser, který má kromě kruhovitého radiálního působení navíc vylepšení o sférické působení paprsků, což vede k zesílení efektu. Tento nejnovější a tím pádem nejkvalitnější laser působí s vlnovou délkou 1550 nm.

„Nemocného zákrok tímto laserem nejen méně bolí, ale po zákroku nemá ani nepříjemné modřiny, které se objevovaly u zákroků starším typem laseru,“ potvrzuje Ota Schütz a dodává: „Laserové metody si v kvalitě a dlouhodobosti výsledku nezadají s radiofrekvenční metodou Closure Fast, která je současně i bezpečnou katetrizační nitrožilní metodou léčby křečových žil.“

Další možnou léčbou křečových žil je pěnová sklerotizace – speciální jehlou je do žíly vpravena speciální pěna, která stěny cévy slepí k sobě a postupně dojde k jejímu úplnému vstřebání. „Tuto metodu na klinice provádíme již od roku 1996, ale jen ve výjimečných případech, vzhledem k možným rizikům, kterými je tato metoda zatížena,“ dodává primář Schütz.

Reklama

Související články

Varikokéla, velmi nepříjemný mužský problém

Varikokéla je poměrně časté onemocnění varlat, které postihuje asi 15 % mužů. Projevuje se zmnožením a rozšířením žilní pleteně v okolí chámovodu, kde dochází...

Výběr článků

Načítám