Hlavní obsah

Na začínající cukrovku upozorňuje celá řada příznaků

Novinky, das

Denně si diagnózu diabetes 2. typu nově vyslechne 150 Čechů. Zatímco ještě před několika lety byly tou nejohroženější skupinou osoby starší 60 let, dnes se toto onemocnění nevyhýbá ani třicetiletým. Za vše mohou genetická zátěž a špatný životní styl. Největším problémem přitom je, že jeden ze tří nemocných o svém onemocnění v podstatě neví, nemá zatím větší potíže, a proto ani potřebu vyhledat lékaře. Neléčením problému si ale může velmi ublížit.

Foto: Profimedia.cz

Cukrovka znemožňuje tělu využívat sacharidy v potravě na energii.

Článek

Cukrovka znemožňuje tělu využívat sacharidy v potravě na energii. Výsledkem je zvýšená hladina krevního cukru, která, pokud není dlouhodobě regulována, vede k onemocnění srdce, k nervovému a orgánovému poškození, ke ztrátě zraku a k dalším komplikacím. Po upadnutí do hyperglykemického kómatu může jedinec dokonce bojovat o život.

Připravili jsme pro vás nejčastější příznaky, které mohou na onemocnění včas upozornit, abyste měli šanci zajít včas k lékaři, a předejít tak většině komplikací.

1. Žízeň – patří mezi první příznaky, jež mohou na cukrovku upozornit. Sucho v ústech, časté močení (i vícekrát za hodinu) a někdy i neobvyklé hubnutí či naopak přibírání na váze, které žízeň obvykle doplňují.

2. Bolest hlavy – abnormální hladina cukru v krvi může způsobovat také bolesti hlavy a únavu.

3. Infekce a špatně se hojící rány – upozornit na cukrovku mohou i časté kvasinkové infekce či infekce močových cest, případně boláky na kůži, které se pomalu hojí. Dále svědění kůže, a to především v oblasti třísel.

4. Pocit špatného prokrvování periferních částí těla (nohy, ruce) – pocit mravenčení

5. Časté stavy prudkého hladu, které ovšem vedou ke snižování hmotnosti.

6. Sexuální dysfunkce – cukrovka může poškozovat cévy a nervová zakončení v genitáliích, což vede ke ztrátě libida u obou pohlaví, u mužů navíc k erektilní dysfunkci a neplodnosti, u žen k vaginální suchosti.

7. Polycystistická ovaria (cysty na vaječnících) u žen – mohou způsobit inzulínovou rezistenci, která může vést ke vzniku cukrovky.

8. Rozmazané vidění – vysoká glykemie může způsobit vyboulení oční čočky a člověk má pak problémy s ostřením zraku.

9. Více pigmentu v kožních záhybech – kožní receptory reagují na velké množství inzulínu tak, že se v kožních záhybech začne tvořit více pigmentu (nejčastěji se tak děje v oblasti krku).

11. 11. 2015 Osvětová akce pro veřejnost: Poznejte příznaky cukrovky
Veřejnost bude mít příležitost ve stanu (od 10.30 do 17.30 hodin) na Karlově náměstí v Praze 2 v blízkosti vchodu do metra nechat si změřit hladinu cukru, cholesterolu a krevní tlak, vypočítat BMI a změřené hodnoty konzultovat s odborníky, případně si nechat doporučit návštěvu vhodného lékaře specialisty. Návštěvníci této osvětové akce budou mít navíc jedinečnou příležitost podstoupit vyšetření pomocí fluorescenčního biomikroskopu ClearPath, který umí odhalit cukrovku až sedm let před vznikem komplikací. Měření tělesné kompozice na přístroji InBody ukáže poměr svalů, tuků a vody v těle a stanoví diagnózu obezity – BMI, procento tuku, WHR (poměr boků a pasu), rozložení tuků a svalů na těle, včetně končetin.Kuřáci by si neměli nechat ujít možnost měření oxidu uhelnatého a dalších škodlivin v dechu. Lidé budou moci ve stanu absolvovat kurz rychlé pomoci a vyzkoušet si, jak poskytnout první pomoc člověku v hypoglykemickém stavu.Tématem letošní kampaně IDF je zdravé stravování a pohyb. Proto budou ve stanu na Karlově náměstí přítomni nutriční terapeuti, kteří poradí se zdravým jídelníčkem, a odborníci pro konzultace k vhodnému a efektivnímu pohybu.

Rizikové faktory vzniku diabetu 2. typu

Výskyt diabetu 2. typu v rodině

Věk nad 45 let

Prokázaná porucha glukózové tolerance

Nedostatek fyzické aktivity

Nadváha

Špatná životospráva

Dlouhodobý stres

Gestační diabetes

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám