Hlavní obsah

Na rychlosti poskytnutí první pomoci mnohdy závisí život

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na poskytnutí první pomoci mnohdy doslova závisí život, protože jde o minuty. Ale hodně lidí ji neumí poskytnout, neví, co v dané chvíli dělat, často zpanikaří. Přitom vždy první zásadou je zachování klidu, přivolání záchranky a pak neprodlené zahájení příslušných kroků vedoucích ke stabilizaci postiženého.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Okamžitě přivolaná pomoc je mnohdy rozhodující.

Článek

Umělé dýchání

Uvolníme dýchací cesty záklonem hlavy především předsunutím dolní čelisti před horní. Zkontrolujeme a vyčistíme dutinu ústní a hltan, postižený může mít zapadlý jazyk.

Jednou rukou tlakem na čelo stlačit hlavu postiženého do záklonu a palcem a ukazováčkem neprodyšně uzavřít nos. Začít třemi až pěti rychlými vdechy do postiženého. U dospělého pokračovat dvanácti umělými vdechy za minutu, u menších dětí asi 20 umělými vdechy za minutu.

Umělé dýchání se nesmí přerušit na déle než patnáct vteřin.

Zástava srdce

Příčinou je selhání srdeční činnosti, které se projevuje bezvědomím postižené osoby, lapavým dýcháním a pulz není hmatný.

První pomoc spočívá v úderu do středu hrudní kosti (asi 10 až 15 cm nad pupkem), pak čtyřikrát vydechnout do postiženého, je-li pulz nehmatný, je nutné resuscitovat. Patnáctkrát stlačit hrudník o 5 až 7 cm, pak dvakrát rychle vdechnout a opět patnáctkrát stlačit hrudník a střídat dva vdechy do postiženého s patnácti stlačeními hrudníku.

Zlomenina:

Znehybnit v poloze, ve které postižený drží poraněnou část těla a cítí nejmenší bolesti. Nikdy nenapravovat. Dlahy přikládat buď obalené, nebo přes oděv. Znehybnění dlahou by mělo být vždy přes dva klouby, nad a pod zlomeninou.

Krvácení:

Prudké krvácení je z velkých tepen. Z rány vystřikuje periodicky jasně červená krev. Ke smrtelné ztrátě krve může dojít během několika minut. Tepenná krvácení se musí ošetřovat zásadně vleže, a to stlačením krvácející tepny přímo v ráně holými prsty nebo prsty přes čistý kapesník. Pak přiložit tlakový obvaz.

Jak se dovolat pomoci

* 150 – hasiči

* 155 – záchranka

* 158 – policie

* 112 – SOS

Toto číslo je určeno především pro cizince a při rozsáhlejších mimořádných událostech. Pokud cestujete do zahraničí a ocitnete se v nouzi, můžete se prostřednictvím tohoto jednotného evropského čísla tísňového volání dovolat pomoci. Platí totiž v celé Evropské unii. V kterémkoliv ze 27 členských států by vám měli poskytnout pomoc v jednom ze světových jazyků. Evropská komise provozuje webové stránky ec.europa.eu/112, které jsou věnované výhradně lince 112 a jejímu fungování v různých evropských státech. Všechny linky lze použít zdarma i z mobilních telefonů. Záchranka by měla být na místě do 15 minut od přijetí tísňového volání.

Při ohlášení vždy nejdříve uveďte:

* co se stalo,

* kde k tomu došlo,

*zmiňte také důležité okolnosti, které mohou napomoci či naopak zkomplikovat zásah záchranářů,

* uveďte své jméno a přímý kontakt na sebe,

* nikdy nezavěšujte jako první a řiďte se pokyny operátora.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám