Hlavní obsah

Na rakovinu vaječníků mohou upozornit bolesti břicha a nadýmání

Novinky, das

Léčba rakoviny vaječníků zaznamenala v posledních letech obrovské pokroky. Přesto jednu z nejdůležitějších rolí stále sehrává včasné odhalení. Bohužel ne všechny ženy přicházejí za svým gynekologem včas, tedy v okamžiku prvotních příznaků.

Foto: Reuters

Hrozbu rakoviny vaječníků nejčastěji odhalí vyšetření ultrazvukem či CT.

Článek

Mezi nejčastější příznaky rakoviny vaječníků totiž patří nadýmání, tlak v břiše, bolesti v oblasti břicha nebo pánve, pocit plnosti při jídle a časté močení. Tedy projevy zcela běžných onemocnění, které ženy obvykle řeší bez pomoci lékařů.

Rakovina vaječníků přitom nejčastěji hrozí ženám s genetickou zátěží. Kromě rakoviny vaječníků je vyšší riziko onemocnění, pokud příbuzní trpěli i rakovinou jiných orgánů – prsou či tlustého střeva. Podle odborníků tyto ženy mají stejné mutace genů BRCA1 a BRCA2, které jsou spojovány především s rakovinou prsu.

Svou roli v rozvoji onemocnění sehrává i věk ženy. Kritické je období menopauzy, zvlášť pokud žena používá hormonální substituční léčbu (při dlouhodobé léčbě estrogenů bez progesteronu) a je-li obézní.

Diagnostika rakoviny vaječníků

Hrozbu rakoviny vaječníků nejčastěji odhalí vyšetření ultrazvukem či CT.  Že jde skutečně o rakovinu, je ale nutné potvrdit biopsií, kdy je vzorek tkáně odeslán do laboratoře k dalšímu vyšetření.

Fáze rakoviny vaječníků
I. etapa: nádor je v jednom či obou vaječnících
II. etapa: rakovina se rozšířila do dělohy nebo dalších blízkých orgánů
III. etapa: rakovina se rozšířila do lymfatických uzlin nebo břišní stěny
IV. etapa: rakovina se rozšířila do vzdálených orgánů, např. plic nebo jater

Ve většině případů se jedná o tzv. epiteliální ovariální karcinom – zhoubný nádor, který je tvořen z povrchových buněk vaječníků. Mnohé tyto nádory jsou nezhoubné. Odborníci jej označují LMP – s nízkým maligním potenciálem. Tyto nádory rostou pomalu, jsou méně nebezpečné. Ze všeho nejvíce ale záleží, v jaké fázi je nádor odhalen. Čím dříve, tím je větší šance na úplné vyléčení i u těch nejagresivnějších nádorů.

Nádor se odstraňuje chirurgicky. Pokud je rakovina v pokročilé fázi, je nutné odstranit kromě vaječníků i okolní tkáně, včetně dělohy. Po operaci musí žena absolvovat ještě chemoterapii.

Nově vědci testují léčbu pomocí léku, který je oficiálně schválen u jiných druhů rakoviny a který by mohl úplně nahradit chemoterapii. Lék s názvem Avastin způsobuje, že se nádor zmenší nebo se alespoň zastaví jeho růst, a to za pomoci tzv. angiogeneze.

Po léčbě je důležité sledovat důsledky odstranění vaječníků – jelikož tělo není schopno vytvářet vlastní estrogen, dochází k tzv. přechodu, a to bez ohledu na věk. Pokles hormonů může zvýšit riziko řady onemocnění, včetně osteoporózy.

Jak předcházet tomuto onemocnění

Rakovina vaječníků se objevuje méně často u žen, které užívaly hormonální antikoncepci, a to nejméně po dobu pěti let. Antikoncepce totiž stejně jako těhotenství zabraňuje ovulaci a tím chrání vaječníky před rakovinou.

Rizika může snížit i podvázání vejcovodů či hysterektomie – odstranění dělohy, kdy vaječníky zůstávají neporušeny. Podle některých vědců minimalizovat rizika pomáhá i nízkotučná strava.

Reklama

Související témata:

Související články

Deset tipů proti rakovině

Nejen pro ty, kteří se bojí onkologických nemocí, ale pro všechny, kteří chtějí žít zdravě, přinášíme návod. Deset tipů na účinnou prevenci nám poskytl lektor...

Výběr článků

Načítám