Hlavní obsah

Na plicní onemocnění ročně umře více než deset miliónů lidí

Novinky, Andrea Zunová

Onemocnění plic jsou bohužel velmi běžná ve všech skupinách obyvatel a všech věkových skupinách po celém světě. Mají na svědomí 19 % všech úmrtí, ročně na ně umírá přes deset miliónů lidí. Letošní rok byl vyhlášen Rokem plic a jeho cílem je zlepšit povědomí veřejnosti o těchto nemocích a boji proti nim.

Článek

Rok plic organizuje Forum of International Respiratory Societies (FIRS). Podle něj nedostatečná informovanost veřejnosti v otázkách respiračního zdraví výrazně brání pokrokům v diagnostice, léčbě a výzkumu onemocnění plic. Česká aliance proti chronickým respiračním onemocněním (ČARO) byla oslovena, aby se do této aktivity zapojila.

Důsledkem nedostatečných znalostí jsou problémy pacientů, např. opožděná diagnóza, nevhodná časná léčba, potíže získat předepsaný lék a potíže při jednání s pojišťovnami a vládními úřady. Špatná informovanost také brání v podpoře výzkumu v oblasti onemocnění plic a převádění poznatků do podoby lepších diagnostických metod a účinnější léčby, uvádí zpráva FIRS.

Přestože onemocnění plic byla vždy významnou příčinou nemocnosti a úmrtnosti, jejich výskyt stabilně stoupá, zřejmě v důsledku rychlého nárůstu rizikových faktorů, jako jsou např. urbanizace, industrializace, užívání tabáku, znečištění atmosférického vzduchu a HIV. "Veřejná informovanost a tím i politická vůle věnovat se problémům onemocnění plic jsou však ve všech ohledech stále velmi omezené," uvádí FIRS.

Respirační nemoci

Nejčastější plicní nemoci lze rozdělit na akutní a vleklé (chronické). Mezi nejzávažnější vleklé patří chronická obstrukční plicní nemoc (CHOPN), karcinom plic a průduškové astma. Mezi akutní se řadí pneumonie, chřipka, záněty průdušek a svým způsobem i tuberkulóza.

Tyto nemoci jsou velmi často spojené s kouřením. "Kouření tabáku zabíjí ročně víc než pět miliónů lidí. Statisíce z nich umírají na zprostředkované postižení kouřením. V Česku umírají na nemoci spojené s tímto návykem desetitisíce lidí ročně," uvedl předseda ČARO Vítězslav Kolek. Hlavními zdravotnickými problémy jsou tedy CHOPN, karcinom plic a asthma bronchiale, dále cystická fibróza dětí i dospělých, spánkové poruchy, plicní fibrózy a další.

"K léčení plicních nemocí jsou v ČR k dispozici všechny moderní léky podle mezinárodních doporučení, i když vyjednávání o jejich dostupnosti bývá často velmi složité a náročné," sdělil Kolek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám