Hlavní obsah

Na očkování proti žloutence je teď vhodná doba

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Na očkování proti žloutence před letní dovolenou je nyní vhodná doba. Podle Libuše Banďouchové z Centra cestovní medicíny by na ně měli pomýšlet nejen lidé, kteří se chystají do exotických zemí, ale i když pojedou na Slovensko, do Bulharska, Ruska, Egypta, Turecka či Tuniska.

Článek

Pokud zahájí očkování v těchto dnech, do měsíce dostanou druhou dávku, což jim už skýtá dostatečnou ochranu. Třetí dávka za dalších pět měsíců zajistí ochranu na celý život. Ve zkráceném schématu dostanou tři dávky v průběhu tří týdnů a za rok přeočkování, uvedla lékařka. "Světová zdravotnická organizace doporučuje očkování všem, bez rozdílu věku, dětem, dospělým i seniorům," zdůraznila. 

Podle Banďouchové patří očkování proti žloutence v zemích, kde si to mohou alespoň trochu finančně dovolit, k běžnému standardu. V řadě zemí se očkují děti proti hepatitidě B, v Česku je hradí dětem stát. Naproti tomu očkování proti hepatitidě A mezi základní dětská očkování nepatří, a to nikde na světě. Pediatři v Česku ale tuto možnost rodičům běžně nabízejí.

Lidé, kteří zatím tuto ochranu nemají, si mohou v rámci takzvaných Žlutých týdnů očkování opatřit.  Po dva dny, 25. a 26. května, vždy od 09:00 do 17:00, se mohou přijít poradit v Praze do žlutého stanu na náměstí Míru a na Vítězném náměstí. Osvětový tým potkají i na náměstí Jiřího z Poděbrad, I. P.Pavlova a na Karlově a Palackého náměstí. Mohou také získat slevový kupon na očkování kombinovanou vakcínou proti hepatitidě A a B. Stejnou možnost mají obyvatelé Plzně a Příbrami. Od 31. května do 2. června budou žluté týmy v Jihlavě, Liberci a Ostravě a od 7. do 9. června v Brně, Ústí nad Labem a Zlíně.

Žloutenkou se v Čechách nakazí několik set lidí

Jedna dávka kombinované očkovací látky stojí 1500 korun, tři 4500, v případě dětí stojí dávka 1000 korun, tři jsou za 3000. Slevový kupon je na 150 korun. 

Akci doprovází informační kampaň nazvaná Žloutenku tak snadno nepoznáte, která má upozornit občany na rizika této nemoci. Žloutenkou A, zvanou také nemoc špinavých rukou, onemocní ročně v Česku kolem stovky lidí. Žloutenkou B, která se přenáší krví, 300. 

Podle údajů organizátorů v březnu, kdy preventivní vakcinační kampaň začala v Kladně, Hradci Králové a Olomouci, se lidé nejčastěji ptali na možnost ochrany před nákazou. Očkování se slevou využilo 12 000 lidí. 

Reklama

Související témata:

Související články

Proti žloutence pomáhá očkování

Nejen z reklamních sdělení, ale i z úst lékařů, se dozvíme, že nejúčinnější ochranou proti žloutence je očkování. V současné době již existuje kombinovaná...

Nepřivezte si domů z dovolené žloutenku

Tvrzení, že žloutenka je nemoc špinavých rukou, už dnes tak úplně neplatí. Nebezpečí číhá na každém kroku a žloutenka A i B se týká každého z nás.

Výběr článků

Načítám