Hlavní obsah

Na mlsání a nedostatek pohybu pomůže vyzrát brokolice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Během zimy se daleko méně lidí hýbe a sportuje, než je tomu například v letních měsících. V těch totiž není hlavně o venkovní aktivity vůbec nouze. Nové studie ukazují, že na mlsání a nedostatek pohybu může vyzrát brokolice. To mnozí ocení především před koncem roku.

Foto: Profimedia.cz

Brokolice vám může dopomoci k tomu, abyste o svátcích tolik nepřibrali.

Článek

Stoly se prohýbají pod dobrotami a člověk si má hlídat celkový příjem kalorií a vyhýbat se jednoduchých cukrům a přemíře tuků? O svátcích jsou toho schopni skutečně jen ti nejotrlejší asketové. Vědci však přišli na to, že lze odolnost vůči laskominám posílit také určitými potravinami. Mezi nimi pak vede brokolice, ta je navíc superpotravinou nabitou látkami chránícími tělo před řadou chorob včetně rakoviny. A těm, kdo už mlsali, snižuje hladinu tuků v krvi.

Během celé zimy je tak dobré zařadit pokrmy z brokolice do svého jídelníčku. Stačí udělat pomazánku z vařené brokolice či ji podávat jako přílohu jemně dušenou v páře. V zimě máme obecně tendenci méně se pohybovat, více jíst a dopřávat si potraviny, které jsou tučnější, sladší a méně zdravé. Dochází tak ke zvýšení hladiny triglyceridů a nebezpečného cholesterolu v krvi. A tím se zvyšuje riziko rozvoje řady onemocnění.

Díky brokolici nebudete mít hlad

Brokolice je přirozeným a bohatým zdrojem glukorafanu, který omezuje hlad a chuť k jídlu, navíc snižuje hladinu triglyceridů a mastných kyselin v krvi. „Glukorafan navíc chrání tělo před obezitou, diabetem typu 2, chorobami srdce a některými typy rakoviny,“ tvrdí autoři studie publikované v americkém odborném časopise Clinical Nutrition.

Tato studie jako první dokazuje, že glukorafany mají pozitivní vliv na zdraví člověka a chrání ho před řadou civilizačních chorob. „Lidé konzumující brokolici pravidelně a často mají lepší metabolismus a lepší krevní obraz... zlepší se to, jak buňky využívají, ukládají a transportují tuky a cukry,“ tvrdí autoři výzkumu.

Reklama

Související témata:

Související články

Jídlo, které pomáhá hubnout

Hubnout lze i tak, že se dosyta najíte. Podle odborníků to lze pomocí tzv. aktivátorů, tedy potravin, které hubnutí podporují. Svou skladbou tuků, sacharidů...

Výběr článků

Načítám