Hlavní obsah

Mužům hrozí vymření během pěti miliónů let, zanikne chromozóm Y

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sydney

Extinkce, vývojový proces vedoucí k nahrazování opotřebované živé soustavy za mladou, mužského pohlaví právě začala a než zmizí jejich chromozóm, bude k tomu potřeba už jen pět miliónů roků. Ženy podle profesorky genetiky Jenny Gravesové bitvu pohlaví o přežití rozhodně vyhrají.

Foto: Profimedia.cz

Za pět miliónů let podle profesorky genetiky Jenny Gravesové zmizí zcela mužská populace.

Článek

Muži jsou závislí na pohlavním chromozómu Y. Ženy mají dva shodné chromozómy, které genetikové označují jako X. A podle všeho jsou právě ty velmi stabilní. Muži mají jeden chromozóm X (od matky) a jeden Y (od otce), který určuje jejich pohlavní odlišnost.

Jenže chromozóm Y je velmi nestabilní a začíná se zkracovat. Jeho teloméry přicházejí o koncové části a jednou dojde k tomu, že budou tak krátké, že nebudou schopny další replikace (obnovení). Pak přestanou vznikat spermie s chromozómy Y a muži vymřou.

Chromozóm Y měl původně také tisíc genů, ale dnes jich po stovkách miliónů let evoluce nese už jen méně než sto. Na chromozómu Y je umístěn klíčový gen SRY, který při vývoji v děloze přepíná v embryu mechanismy tak, aby se nadále nevyvíjelo jako žena, ale začalo se měnit v muže s jeho pohlavními znaky a orgány.

„Chromozóm X je v mužích sám, ale v ženách má kamaráda, takže se může podle něj opravovat. Ovšem když se pokazí Y, tak už se neopraví. A tohle funguje ve spirále,“ vysvětluje profesorka Gravesová z Canberrské university. Podle ní postupný zánik chromozómu Y bude trvat asi pět miliónů let.

Reklama

Související témata:

Související články

Holky, nebo kluci? V počátku je to jedno

Ženský zárodek má chromozomální výbavu XX, mužský XY. Pokud vajíčko oplodní spermie vybavená chromozomem X, narodí se dívka, pokud do vajíčka pronikne spermie...

Výběr článků

Načítám